Illustrasjonsfoto: Sindre Sverdrup Strand

Vedum: - Viktig likestilling av de som eier og leaser anleggsmaskiner

I opposisjonspartienes felles vedtak i Stortinget om en ny krisepakke rundt virkningene av koronapandemien, var det blant annet innlemmet et eget punkt som kan få stor betydning for alle som selv eier sine anleggsmaskiner i byggenæringen.

Trygve Slagsvold Vedum (SP). Foto: Terje Pedersen / NTB

– I tidligere krisepakker til næringslivet har de som leaser maskiner og utstyr, ikke minst da i anleggsbransjen, fått støtte for å dekke utgifter knyttet til dette. Men det har vært en urettferdighet i disse pakkene ved at de som selv eier sine anleggsmaskiner og som følger avskrivningsregler ikke har fått tatt hele eller deler av den årlige avskrivningen inn i kompensasjonsordningen. De som har organisert driften sin slik har ikke blitt kompensert på samme måte ved bortfall av inntekter. Det mener vi ikke er riktig, og gir et skeivt konkurransebilde, og går ut over de som selv har valgt å investere og eie sine anleggsmaskiner, busser, eller andre driftsmidler. Dette er noe jeg har vært opptatt av i lengre tid, og jobbet for å endre. Med mandagens enighet fikk vi på plass et eget punkt som skal sørge for likebehandling mellom både de som leaser og eier utstyr og maskiner, sier SP-leder Trygve Slagsvold Vedum til Byggeindustrien.

I punktet heter det: «Stortinget ber regjeringen foreslå tilpasninger i støtteordningene som bidrar til at bedrifter med egne ansatte/som eier egne driftsmidler likebehandles med bedrifter som leier personell/leaser utstyr».

– Vi er godt fornøyde med å få på plass dette punket i denne felles enigheten blant opposisjonspartiene, og ser frem til at regjeringen følger opp flertallet i Stortinget på dette punktet. Dette er noe som ikke minst vil komme mange mindre og mellomstore aktører rundt om i landet til gode, sier Vedum.

Kari Sandberg. Foto: Madeleine Bergheim

Administrerende direktør Kari Sandberg i Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg (EBA) mener dette er et positivt forslag.

– Dette er bra og en løsning som gir et mer rettferdig konkurransebilde, påpeker Sandberg.

Administrerende direktør Julie Brodtkorb i Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) påpeker at det at kompensasjonsordningen må likebehandle det å leie/lease driftsmidler med det å eie egne driftsmidler, som maskiner, utstyr, biler og lastebiler, er noe som er svært viktig å få til for å kompensere norske distriktsarbeidsplasser som er bygget på oppsparte midler.

Julie Brodtkorb

– Om en ønsker å kompensere norske entreprenører som har faste ansatte og som har kjøpt egne maskiner fremfor å leie/lease så er dette en endring som må til. Vi tolker det til at en i dagens ordning kan søke om kompensasjon for rentekostnader som innbefatter driftsmidler siden dette ikke er spesifisert annet enn at det er påløpte rentekostnader på gjeld til banker og kredittinstitusjoner. Det som SP påpeker er at kompensasjonsordningen må likebehandle det å leie/lease driftsmidler med det å eie egne driftsmidler, maskiner, utstyr, biler og lastebiler, noe som er svært viktig å få til for å kompensere norske distriktsarbeidsplasser som er bygget på oppsparte midler. Hvordan en skal komme frem til kostnad på egne driftsmidler må være utformet slik at det er klart og tydelig hvordan det skal utregnes. Dette er svært viktig for norske entreprenører og dermed en viktig sak for MEF, sier Brodtkorb i en kommentar til Byggeindustrien.