Per Jæger, administrerende direktør i Boligprodusentenes Forening. Arkivfoto: Malin Strandberg

- Boligåret 2020 bedre enn forventet

2020 bød på nedgang både innen nyboligsalget og antall igangsettelser, men nedgangen ble ikke like kraftig som fryktet.

Det meldte Boligprodusentenes Forening og Prognosesenteret i en felles digital pressekonferanse og pressemelding torsdag formiddag.

– Med de siste aktivitetstallene for desember kan vi nå oppsummere boligåret 2020. Boligmarkedet for nye boliger har vært preget av usikkerheten som koronapandemien har skapt, men også av stimulansene ved lav rente, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentene.

Samlet nyboligsalg i 2020 var tre prosent lavere enn i 2019, og samlet igangsetting var fem prosent lavere enn 2019.

I løpet av hele 2020 estimerer Boligprodusentene at totalt 27.854 nye boliger er igangsatt, inkludert fritidsboliger.

Kraftig salgsøkning for fritidsboliger

Den store vinneren i boligsalget i 2020 var fritidsboliger, hvor man opplevde en voldsom økning på 37 prosent. I stor grad på grunn av vansker rundt pandemien har ikke igangsettingen holdt tritt, og her har det vært en nedgang på to prosent for fritidsboliger sammenlignet med året før. Igangsettingen av både eneboliger og småhus har hatt en nedgang på syv prosent, og for leiligheter har nedgangen væt fire prosent i 2020 sammenlignet med 2019.

Salget av eneboliger økte med fem prosent sammenlignet med året før, mens småhussalget gikk ned med åtte prosent, og leilighetssalget gikk ned med fem prosent.

– Historisk sett er samlet salg i 2020 det nest dårligste siden 2010. Det samme er også igangsettingen. Dermed ender boligaktivitetene i 2020 på samme nivå som da vi var i kjølvannet av finanskrisen i 2010. Derimot er salget av nye fritidsboliger på et rekordhøyt nivå. Dette må tilskrives de spesielle omstendighetene under koronapandemien, sier Jæger.

Salgstallene for mars, april og mai viser en kraftig nedgang da pandemien for alvor rammet Norge, men Jæger gleder seg samtidig over at denne nedgangen i stor grad har blitt tatt igjen mot utgangen av året.

Han sier utviklingen av koronapandemien også vil være avgjørende for utsiktene for boligbyggingen i 2021.

– Hvis innskjerpede karantenekrav må opprettholdes over tid, vil dette bremse byggeaktivitetene for nye boliger og fritidsboliger. Vi er bekymret for den sterke prisveksten som nå er meldt for Oslo. Vedvarende lav boligforsyning vil skape boligunderskudd og prispress, og utelukke flere fra å eie sin egen bolig i byene, sier han.

– Volum er en viktig del av hvordan man holder prisene under kontroll. Økonomene sier kanskje at lav rente er den viktigste driveren til at folk kjøper bolig nå, men jeg mener den viktigste driveren til at folk kjøper ny bolig, er at de trenger ny bolig, fortsetter Jæger.

Må revurdere boliglånsforskriften

Boligprodusentene-sjefen uttrykker bekymring for den historisk lave sykepleierindeksen i Oslo, og advarer samtidig om at den nye boliglånsforskriften bidrar til å gjøre det vanskelig for unge boligkjøpere å etablere seg i Distrikts-Norge.

– Boliglånsforskriften er skrevet for storbyene, og unge boligkjøpere i distriktene uten egen bolig å selge vil få svært høye egenkapitalkrav, advarer Jæger.

– Storbyene Oslo og Bergen må prioritere regulering av flere boliger hvert år, og hastigheten på byggesaksprosessen må opp og behandlingstiden ned. Boliglånsforskriften må vurderes på nytt, slik at det kan bli mulig for flere unge å finansiere ny bolig for de som vil bosette seg utenom storbyene. Husbanken bør også brukes som virkemiddel for å opprettholde bosettingen i distriktene, sier Boligprodusentene-sjefen.