Førstestatsadvokat Esben Kyhring under første dag av korrupsjonssaken mot en tidligere byggesaksleder i Tjøme kommune og en arkitekt i Vestfold tingrett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

NTB

Arkitekt og tidligere byggesaksleder nekter straffskyld for grov korrupsjon

Ingen av de tiltalte i korrupsjonssaken som startet i Vestfold tingrett tirsdag – den såkalte Tjøme-saken – erkjenner noen form for straffskyld.

Både sivilarkitekt Rune Breili og tidligere byggesaksleder Harald Svendsen i Tjøme kommune svarte benektende da tiltalen mot dem var lest opp dommeren stilte skyldspørsmålet. Korrupsjonssaken startet i Vestfold tingrett i Tønsberg tirsdag morgen. Den skal behandles over snaut fem uker.

Saken omfatter et stort antall omstridte tillatelser til bygging i den attraktive strandsonen på Tjøme, svært nære relasjoner mellom et lokalt arkitektfirma og den kommunale byggesakslederen og ikke minst vederlagsfrie arkitekttjenester fra Breili til Svendsen.

Økokrim mener Breili utførte arkitekttjenester i forbindelse med prosjektering av Svendsens enebolig i 2010 i tillegg til tegnetjenester knyttet til flere andre private prosjekter. Svendsen var på sin side ansvarlig for byggesøknadene til arkitektens firma før han gikk av med pensjon.

– Tjenester verdt 50.000 kroner

– Tjenestene hadde sammenheng med Svendsens stilling, der han blant annet hadde ansvar for behandlingen av byggesøknader fra arkitektfirmaene Kystutvikling AS og Breili & Partnere MNAL AS, som Breili jobbet for, heter det i tiltalen.

Økokrim mener tjenestene hadde en verdi på om lag 50.000 kroner. Også dette beløpet blir bestridt – i tillegg til en rekke påstander om tjenestefeil knyttet til vedtak om tiltak i strandsonen.

Som leder for byggesaksavdelingen i kommunen var Svendsen inhabil i en rekke saker, blant annet fordi han inngikk en avtale om å bli ansatt i Breilis arkitektfirma da han hadde gått av med pensjon fra sin kommunale jobb.

– Den formelle arbeidsavtalen med Breili & Partnere AS ble undertegnet 23. august 2016, etter pensjoneringen, sa førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim da han holdt sitt innledningsforedrag.

Bygging i strandsonen

Økokrim mener dessuten Svendsen gjentatte ganger ga tillatelse til bygging i strandsonen i strid med plan- og bygningsloven. For dette fikk han prosessøkonomisk påtaleunnlatelse, fordi straff for disse forholdene ikke ville ha betydning for den samlede straffen ved en eventuell domfellelse for grov korrupsjon.

Svendsen nekter skyld, og har derfor benyttet seg av retten til å få disse sakene belyst i retten.

Hans etterfølger som byggesaksleder i kommunen, Hans Petter Abrahamsen, er på sin side ilagt forelegg på 15.000 kroner for å ha brutt tjenesteplikten i behandlingen av søknader om bygging i strandsonen.

Han har ikke vedtatt forelegget og nektet straffskyld da siktelsen mot ham var opplest.