Svelvigen Brygge

Svelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienVestviken Entreprenørs anleggsleder Åge Hollandersbjerg og formann Tim-André Øhman har avsluttet trinn 1 og er godt i gang med neste trinn. Svelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16 .12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 17.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, ByggeindustrienSvelvigen Brygge, trinn 1, fotodato 16.12.2020 Foto: Trond Joelson, Byggeindustrien

I Svelvik – Norges nordligste sørlandsby – er en tidligere sagbrukstomt i ferd med å omdannes til et attraktivt boområde med i alt fem lavblokker langs bryggekanten og med flere kommende eneboliger i bakkant. Seks måneder før ferdigstillelse var alle de 33 leilighetene i de to første lavblokkene som hittil er levert, solgt.

Fakta

Sted: Svelvik

Prosjekttype: Leilighetsbygg

Bruttoareal: 5.935 kvadratmeter

Byggherre: Svelvigen Brygge AS

Totalentreprenør: Vestviken Entreprenør

Kontraktsum inkl. mva.: 122 millioner kroner

ARK: Jappe Nielsen Arkitekter

LARK: Landskapskollektivet

Rådgivere: RIB: Will Arentz l RIBR: Fokus Rådgivning l RIV: EM Teknikk l RIE og utførende: Five Elektro l RIG: Seierstad Geo

Underentreprenører og leverandører: Tømrer- og betongarbeid: Vestviken Betong & Tre l Bemanningsbyrå: Vestviken Bemanning l Rør: Konnerud Rør l Blikkenslager: Haukjem l Taktekking: IcopalTak l Maler: Malermester Buer l Ventilasjon: AL Blikk og ventilasjon l Stålkonstruksjoner: Stokke Stål l Heis: Schindler l Plattendekker og betongtrapper: Buskerud Betongvarefabrikk l Gulvstøp: Gulventreprenøren l Branntetting: Albanor l Fasadeplater: Steni l Vinduer og skyvedører: Lian Trevarefabrikk l Glassbaldakiner og rekkverk: Segatech l Grunnarbeid og utomhus: Brevik Maskinentreprenør l Innvendige dører og ståldører: Swedoor l Himlinger: N Bygg l Flisarbeid: Hilmatis

Den 14-15 mål store tomta, der to naboeiendommer i nord etter hvert også inngikk, har sin opprinnelse i familiebedriften Hovland Sag fra 1922. Da sagbruksvirksomheten på stedet opphørte, lå alt til rette for å utvikle boliger på tomta som får en havnepromenade og båtplasser henvendt mot idylliske Batteriøya i øst.

Den eksisterende bygningsmassen, som lå midt i et eneboligstrøk, besto for det meste av gamle plankeskur og stålplatebygg, som ble revet i to omganger.

– Vi ønsket i stedet bygninger med et maritimt preg som skulle passe inn i et miljø med eldre, hvite trehus. Det ble brukt mye tid på å komme frem til et design som best gled inn, både når det gjelder volumer, farger og materialvalg. Utformingen av byggene har et design inspirert av de gamle svelvikskutene. Dette er et viktig prosjekt som bidrar til å forskjønne området, sier daglig leder Sigmund Landaas i utbyggingsselskapet Svelvigen Brygge AS.

I Svelvik, som i andre steder i landet, er det et stadig større behov for leiligheter. Landaas forteller at planen ble møtt med velvilje da den ble presentert for bygningsrådet første gang, og at saksgangen med kommunen har vært effektiv.

Godt mottatt

Landaas forteller at det man var spent til prisnivået. Det vil si hvorvidt man klarte å bygge til den høye kvaliteten man ville ha, og allikevel få solgt. Men et etterlengtet prosjekt med riktig kvalitet fikk stor interesse. Gjennom budrunder gikk det hett for seg i markedet for flere av leilighetene.

Prosjektet er utviklet sammen med Jappe Nielsen arkitekter, som med plasseringen av byggene har tatt hensyn til gunstige sol- og utsiktsforhold, men også skapt siktlinjer mellom dem fra bakenforliggende bebyggelse ut i Svelvikfjorden. Byggene er i tre etasjer, med en inntrukket fjerde etasje der det er tre leiligheter i hvert bygg.

Leilighetene varierer i størrelse fra 47 til 147 kvadratmeter, der størstedelen ligger i sjiktet 60 til 125 kvadratmeter. Samtlige boenheter nyter godt av den sjønære beliggenheten ved å ha sjøutsikt fra balkongene.

Fasadene har liggende Royalimpregnert panel i første etasje, mens det er benyttet Steniplater i andre, tredje og fjerde etasje.

Fra oppholdsarealene med uteplasser er det direkte tilgang til den offentlige havnepromenaden og egne båtplasser på en 140 meter lang nyetablert trebrygge. Via en bred nedkjørselsvei, ankommer man p-kjelleren, sykkelparkeringen og en bilvaskeplass under dette første trinnet. Trinn 2, der grunnarbeidene for de tre siste byggene er i gang, får egne p-kjellere som siden skal kobles til parkeringsarealene i trinn 1.

Samspillskontrakt

Basert på en samspillsmodell med en målsum har Vestviken Entreprenør en totalentreprisekontrakt med Svelvigen Brygge til en verdi av 122 millioner inklusive avgifter. Utomhusarbeider og VA-anlegg er ikke innunder Vestviken Entreprenørs kontrakt.

Vestviken og Svelvigen Brygge hadde ingen relasjoner til hverandre fra tidligere. For Landaas og Svelvigen Brygge var det derfor helt avgjørende å finne de riktige samarbeidspartnerne.

– Vi er avhengige av å ha noen vi kan stole på og valgte derfor en samspillskontrakt. Jeg ønsket å være delaktig i utformingen, og være med på å ta de avgjørelsene som bestemmer kvaliteten på prosjektet. Vi ønsker jo å møte folk på gata etterpå og være stolt av prosjektet, presiserer Landaas.

– Vi server oss sjøl i størst mulig grad med egne tjenester, og har etablert Vestviken Bemanning i tillegg til Vestviken Betong & Tre. Alle tre selskapene benyttes i dette prosjektet, og er lagt under morselskapet Vestviken Gruppen, som nå huser cirka 130 ansatte til sammen. Både Vestviken Bemanning og Vestviken Betong & Tre utfører underentrepriser for andre entreprenører, opplyser daglig leder i Vestviken Entreprenør og Vestviken Gruppen, Stig André Berg.

Leire og morenelag

Grunnundersøkelsene i forkant hadde påvist leire og morene. Ved fysisk oppstart 1.september 2019 var det en viss spenning tilknyttet grunnarbeider, peling og fundamentering. Byggegropa ligger ikke mer enn 12 meter fra bryggekanten.

– Vi har bygget i Drammen i 40 år, så vi er vant til vesentligere dårligere grunnforhold enn det vi hadde her, sier Berg.

– Men før oppstart var vi spente på om vi ville få noe vanninnsig. Vi slo ned spunt rundt hele byggegropa, gjennom det første morenelaget og ned i et leirelag. Vi måtte ned åtte til ti meter, men nå er det pottetett, forklarer prosjektleder i Vestviken Entreprenør, Bjørn Tore Berg. Han forteller videre at bæresystemet er plasstøpt med plattendekker, men at det på grunn av store spenn er brukt forspente elementer i deler av bygget.

Vestviken Entreprenør er som nevnt godt i gang med byggetrinn 2, som består av de tre resterende lavblokkene videre mot sør.


Flere prosjekter