Oversiktsbilde fra skredområdet i Ask i Gjerdrum kommune. Foto: Jaran Wasrud/NVE /NTB

Bransjeleder tror Gjerdrum-skredet vil føre til skjerpede krav

Kvikkleireskredet på Gjerdrum vil føre til strengere krav til grunnundersøkelser, tror bransjetoppen Dag Runar Båtvik.

Norgeshus-sjef og styreleder i Boligprodusentenes Forening, Dag Runar Båtvik.

– Jeg tror ikke raset i Gjerdrum vil endre måten vi bygger på, men når tomter reguleres stilles det krav til grunnundersøkelser. Krav til grunnundersøkelser settes av kommunene ut ifra tilgjengelige data fra NVE, og jeg antar at de nå vil bli strengere, sier Norgeshus-sjef og styreleder i Boligprodusentenes forening, Dag Runar Båtvik.

– Tidligere er det kanskje blitt gjort litt enklere undersøkelser. Nå tror jeg derimot det vil bli stilt krav til mer omfattende geotekniske undersøkelser. Det betyr flere boringer og mer detaljerte analyser av massene, slik at boligbyggere kan gjøre de rette tiltakene i utsatte områder, legger han til.

Båtvik påpeker også at det bør gjennomføres flere grunnundersøkelser før boligbyggerne kommer på banen.

– Jeg tenker at mye er opp til kommunene. I kommunenes arealplan settes det av områder for boligbygging. Allerede på det stadiet, før boligbyggingen begynner, må de tenke på grunnforholdene. De må gjøre analyser og vurdere om det er trygt å bygge der, sier han.

– En ting er ras, men mulighetene for flom må også analyseres grundig. Været har endret seg mye i takt med klimaendringene, og blir villere og våtere. Det kan bidra til at områder som tidligere er blitt ansett som trygge, ikke vil være det i framtiden, fortsetter han.

Norgeshus har flere prosjekter på blant annet Romerike og i Trønderlag, hvor det ifølge NVE generelt er mye kvikkleire.

– Vi har alltid vært forsiktige rundt sånne områder, og gjør tiltakene som er anbefalt. Likevel kommer vi sikkert til å gjennomføre ekstra kontroller framover. Jeg tror generelt mange boligprodusenter vil be geoteknikere foreta en ekstra undersøkelse på prosjektene sine framover, sier han.

Båtvik bor selv i Melhus, hvor det er mye kvikkleire.

– Både Norgeshus og andre har bygd på kvikkleire i mange år. Så lenge det gjøres riktig, skal det være trygt. Det kommer ikke til å bli slik at vi bare bygger på fjell framover. Det må bygges i områder med kvikkleire i fremtiden også, men etter denne hendelsen vil nok mange bli ekstra forsiktige, tror Båtvik.

Boligutvikler styrer unna tomter med krevende grunnforhold

Morthen Roar Bakke i Bakkegruppen. Foto: Bakkegruppen

En av de store boligaktørene på Romerike, Bakkegruppen, har utviklet boliger på det sentrale Østlandet siden 2003.

De har i dag en tomtebank på rundt 5.000 boliger som skal utvikles i løpet av de neste ti til 15 årene.

Boligutvikleren er godt kjent med at Romerike har flere partier med kvikkleiregrunn, og konsernsjef Morthen Roar Bakke sier til Byggeindustrien at de har valgt en klar strategi for akkurat denne typen tomter.

– Vi takker høflig nei til alle forespørsler om å kjøpe tomter med krevende grunnforhold. Senest i går ble vi tilbudt en tomt som vi takket nei til på grunn av grunnforholdene. Vi er ikke glade i utbyggingsrisiko, og hvis man kjøper en tomt med utfordringer i grunnen, risikerer man at tomten er verdiløs etter de nødvendige geotekniske undersøkelsene er gjort, sier han.

Bakke bekrefter at skredkatastrofen på Ask i Gjerdrum 30. desember ikke har gjort noe for å endre på den valgte tomtestrategien deres.

– Det er ikke noe problem å bygge på kvikkleire så lenge man gjør tiltak diktert av det geotekniske arbeidet, men selv om man gjør alt etter boka, kan ting endre seg. For oss blir dette for uforutsigbart, så vi kjøper aldri den tomten.

– Er du redd for at boligmarkedet på Romerike vil lide av frykten for lignende katastrofer som den i Gjerdrum?

– Boligmarkedet i Gjerdrum vil nok på kort sikt lide, men Romerike har lenge vært det området i Norge med høyest befolkningsvekst og høyest fremskrevet befolkningsvekst. Den store massen av boliger utvikles rundt kollektivknutepunkt i tråd med plan for regional transport og områder hvor det allerede er høy utvikling. Ask i Gjerdrum er kjent som et utfordrende område å bygge i, og det samme gjelder enkelte områder i Sørum, men dette er landbruksområder. Det er mye fjell på Romerike, og det er også mange boliger på fjell i Ask. Jeg er ikke redd for boligmarkedet fremover, sier Bakke.

Flere store kartlegger tomter

Konsernsjef Daniel Siraj i OBOS. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

OBOS opplyste tirsdag til Finansavisen at de vil kartlegge grunnforholdene på sine tomter, men konsernsjef Daniel Siraj understreket samtidig at det ikke er grunn til bekymring.

– Det skal være trygt å kjøpe bolig, selvfølgelig betyr det at byggene vi bygger skal stå på trygg grunn. Vi mener vi har god kontroll på dette og at alle våre boliger er trygge å bo i, men vi gjennomfører likevel en kartlegging, sier Siraj til Finansavisen.

Konsernsjef i Nordr Eiendom, Baard Schumann. Foto: Nordr

En annen av landets største eiendomsutviklere, Nordr Eiendom, har også sett nærmere på sin portefølje etter skredet på Romerike.

– Vi har allerede gått gjennom vår portefølje i Norge, og ser at vi ikke har noen grunnforholdsrisiko i våre prosjekter. Kvikkleire i grunnen vil uansett være en større risiko der man bygger småhus, fordi i større leilighetsprosjekter med blokker forankrer man byggene i fjell, sier konsernsjef i Nordr Eiendom, Baard Schumann til Byggeindustrien.