Arctic Offshore Farming, Norway Royal Salmons halvt nedsenkbare offshore oppdrettsanlegg, som skal installeres utenfor Kvaløya i Tromsø. Illustrasjon: Norway Royal Salmons

Milliongaranti til oppdrettsutbygging i Nord-Norge

Garantiinstituttet for eksportkreditt (GIEK) garanterer 800 millioner i lån til utbyggingen av offshore oppdrettsanlegg utenfor Kvaløya i Tromsø og smoltanlegg i Dåfjord i Karlsøy.

Det skriver GIEK i en pressemelding torsdag.

Det er selskapet Norway Royal Salmon ASA som står bak utbyggingsplanene i Troms og Finnmark fylke. GIEK har stilt statlig lånegaranti på 800 millioner kroner til prosjektet.

Prosjektene skal, ifølge pressemeldingen, utføres av norske hoved- og underleverandører.

GIEKs statsgarantier er ment å hjelpe eksportbedrifter med å sikre banklån for store investeringer. I løpet av des siste to årene har garantisummene fra GIEK mer enn firedoblet seg fra én milliard kroner i 2018 til 4,8 milliarder i 2020.

Med konseptet Arctic Offshore Farming, og med kunnskapsoverføring fra Aker Solutions og oljebransjen, har Norwegian Royal Salmon utviklet et oppdrettsanlegg som i størst mulig grad gir laksen mulighet for å være i åpent hav. Konseptet gir tilgang til farvann lenger fra kysten, og merden er nedsenkbar til under antatt lusebelte i sjøen, noe som, ifølge pressemeldingen, kan bidra til å løse en del av dagens utfordringer med lakselus.

Oppdrettsanlegget, som bygges ved Fosen Yards i Tyskland, består av to merder som kan ha inntil 3.000 tonn laks per merd. Etter planen skal den første fisken stå i merdene våren/sommeren 2021.

Norway Royal Salmons andre store investeringsprosjekt er et smoltanlegg i Dåfjord i Nord-Norge.

Slik blir Norway Royal Salmons nye settefiskanlegg i Dåfjord i Karlsøy kommune når det ferdigstilles neste år. Illustrasjon: Norway Royal Salmon

Anlegget er dimensjonert for å produsere 10 millioner laksesmolt, med en størrelse opp mot 400 gram. TotalRenovering har, med Overhalla Betongbygg som underleverandør, totalansvaret for bygging og ferdigstillelse av smoltanlegget. Byggestart var i september 2019, og produksjonen av smolt vil være i gang i starten av 2021, heter det i pressemeldingen.