Ordfører Ola Cato Lie (Sp) sier det er for tidlig å si hvordan Våler kommune skal imøtekomme spørsmålet fra Sivilombudsmannen om hva de skal gjøre med saken. Her under en pressekonferansen om et smitteutbrudd i Åsnes og Våler kommune i november. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

- Våler kommune brøt loven da vindkraftanlegg ble godkjent

Sivilombudsmannen mener Våler kommune brøt loven da kommunestyret godkjente byggestart for et vindkraftanlegg på Kjølberget.

Et flertall i Våler kommunestyre ga i fjor med ti mot ni stemmer utbyggeren Austri Vind tillatelse til å fortsette arbeidet. Kommunestyret mente påbegynte anleggsveier var å regne som oppstart av selve vindkraftprosjektet, skriver NRK.

I 2015 ga NVE konsesjon til byggingen av Kjølberget vindkraftverk i Hedmark. Året etter ga Våler kommune dispensasjon for bygging av vindkraftverk selv om innstillingen fra rådmannen var at kommunestyret skulle si nei til å sette i gang.

I april 2019 fikk NVE beskjed fra utbygger om at anleggsarbeidet starter. Flere parter hevder arbeidet ikke startet innenfor den gitte tidsrammen på tre år, ifølge NRK.

Sivilombudsmannen har nå konkludert med at kommunestyrets begrunnelse om at dispensasjonen ikke er bortfalt, ikke er rettslig holdbar.

Kommunestyret har også lagt vekt på momenter som ikke er relevante for å vurdere om utbyggingen var satt i gang, påpeker Sivilombudsmannen.

Utbyggingen av vindkraftanlegget er nesten ferdig, og ordfører i Våler Ola Cato Lie (Sp), som ikke satt i kommunestyret da saken ble behandlet, sier han ikke vet hvordan saken kan reverseres.

– Det går kanskje an å stanse det med massive ressurser, men det har ikke Våler kommune. Vi kan ikke ta en slik kamp mot utbygger, sier han.