Denne fossilfrie tørkeovnen lånes nå ut til et kommunalt byggeprosjekt på Østlandet. Foto: Viken fylkeskommune

Låner ut fossilfri ovn til byggvarme gratis gjennom vinteren

Samarbeidsprosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» låner nå ut en pelletsfyrt ovn til byggtørk og byggvarme gjennom vinteren, helt gratis til et offentlig byggeprosjekt i Viken, Oslo, Vestfold og Telemark. Målet er å oppmuntre til fossilfri drift med gratisprøver.

Denne vinteren kan en entreprenør som bygger for det offentlige i Viken, Oslo eller Vestfold og Telemark fyre fossilfritt på byggeplassen med en varmluftskjel med kapasitet på 450 kilowatt levert av svenske Vänerpannan. Den fossilfrie tørkeovnen brenner trepellets, og kommer i en 20 fot lang container. Gjennom høsten har den blitt brukt til å tørke korn på naturbruklinjen ved Kalnes videregående skole, men i vinter håper det fylkeskommunale samarbeidsprosjektet «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy» at den kan tørke og varme opp et byggeprosjekt i eller rundt Oslo.

– I Oslo blir det forbudt å varme opp bygg med diesel i 2022, og disse kravene vil nok spre seg utenfor Oslo også. Bransjen må se etter nye alternativer, og her er muligheten for å prøve ut et slikt alternativ, sier prosjektleder for «Test av fossilfrie maskiner og kjøretøy», Gabriel Wergeland Krog, til Byggeindustrien.

Han bekrefter at prosjektet allerede har hatt en del henvendelser, men per fredag er tørkeovnen fremdeles tilgjengelig for utlån.

Låner ut

Prosjektet startet opp i 2017, og går ut på å kjøpe eller leie maskiner som så lånes ut gratis. Det fylkeskommunale samarbeidet har så langt lånt ut maskiner til rundt 150 kommuner, skoler og bedrifter med kontrakter med det offentlige i Viken, Oslo, Vestfold og Telemark.

– Vi følger med på hva som kommer av nye fossilfrie maskiner, og kartlegger hvilke alternativer som finnes. Å investere i nye maskiner kan bli kostbart for en bedrift eller kommune, så vi gir dem muligheten til å låne gratis, slik at de lærer seg hva maskinen faktisk kan gjøre før de kjøper selv. Jeg vet at flere bedrifter har bestilt en fossilfri maskin etter å først ha prøvd samme modell hos oss, sier Krog.

– Målet er å få fortgang i bruken av fossilfrie maskiner for å få ned klimagassutslippene, understreker han.

I tillegg til tørkeovnen som de nå håper å låne ut for vinteren, sitter prosjektet på en fossilfri maskinpark med blant annet en liten elektrisk lastebil, en stor lastebil som går på biogass, elektriske hjullastere, vibroplater og stampere, samt en elektrisk flishugger og en rekke gartnermaskiner.

– Vi hadde en 25 tonns elektrisk gravemaskin fra Pon i fjor. Den har vi dessverre ikke lengre, men vi venter nå på nye gravemaskiner. Det er veldig mange bedrifter som er interesserte i å låne maskiner hos oss, forteller Krog.

Fossilfri fremtid

Sist vinter var det Ø.M. Fjeld som brukte den fossilfrie tørkeovnen fra utlånsprosjektet. Regionleder Ole Johan Krog i entreprenørens avdeling på Romerike forteller at ovnen ga god klimagevinst på byggingen av Orbit arena i Jessheim.

Regionleder Ole Johan Krog i Ø.M. Fjeld. Foto: Privat

– Vi har veldig gode erfaringer med prosjektet og med tørkeovnen som vi brukte på Orbit arena. Vi er ISO 14001-sertifisert, og vi har et mål om å være fossilfrie i oppvarmingen av våre byggeplasser. Veldig ofte ønsker vi å bruke fjernvarme til dette, men på Orbit var ikke fjernvarmen koblet til, og pelletsovnen ble en god løsning, forteller han.

Entreprenøren har så langt ikke investert i egne fossilfrie maskiner, men Krog understreker at de jobber med å posisjonere seg for å svare på stadig nye krav til å bygge med mindre klimagassutslipp.

– Fossilfrie maskiner er noe vi er nødt til å se på. På Sørumsand brannstasjon stilles det krav til referanseprosjekt med utslippsfrie anleggsmaskiner. Her er vi prekvalifisert sammen med en grave- og grunnentreprenør med fossilfrie maskiner. Vi vet også at Oslo kommune stiller krav til å bygge fossilfritt. Den største utfordringen nå er tilgangen på gode maskiner, men ved å få låne noen av disse maskinene gratis. Kan vi luke ut barnesykdommer og høste viktige erfaringer, sier Krog.