Hovedstaden trenger en boligoppvåkning

Det bygges for få boliger i Oslo i forhold til behovet. Stadig flere melder nå også fra om at det kan få store uheldige konsekvenser om vi ikke gjør noe som kan endre takten i utbyggingen og ser på hva som bygges og hvor.

Oslo er den store boligmotoren i Norge, og hva som skjer her påvirker også resten av markedet. I løpet av de senere månedene har boligprisene steget relativt kraftig i Oslo-markedet i en tid der mange forventet og spådde en flat utjevning. I år har prisene gått opp med nærmere ti prosent.

Byen vokser fortsatt og det trengs hele tiden et påfyll av nye enheter for å følge behovet. JM peker på at det i løpet av de neste fire årene vil bli bygd ut 6.000-8.000 enheter for få nok boliger i forhold til behovet i Oslo. Det vil selvsagt spille inn på markedet og prisnivået fremover. Problemet er at det også er for lav tilgang på tomteområder tilgjengelig som kan bygges ut. Flere boligutviklere går nå ut i DN og peker på at det bygges altfor lite – og peker blant annet på strenge krav til utbyggingene som noe av årsaken. De ønsker å bygge høyere, at man ser på bolignormen slik at man kan bygge flere av boligene markedet etterspør – og ikke minst at man må se på hvor man legger opp til videre utbygging.

Samtidig er det her viktig å tenke langsiktig, og starte tidligere med planer for hva som skal skje noe lengre frem i tid. Slik det er nå, er det fare for at det kan bygges ut for lite i lang tid fremover, og dette vil kunne gjøre noe med hele markedet i byen – og ha en konsekvens med at stadig færre faktisk vil ha råd og få mulighet til å flytte til hovedstaden.

Heldigvis peker Plan- og bygningsetaten (PBE) også selv nå på at de kan jobbe raskere i reguleringsarbeidet, og mener at det går for sakte. Det er viktige tanker fra Siri Gauthun Kielland, som kom inn i lederstolen PBE for rundt ett år siden. Samtidig peker hun på at man må då et enda tettere og bedre samarbeid mellom de ulike partene. Og det er selvsagt helt riktig. Det er snakk om flere parter som må jobbe sammen for å få et godt og velfungerende marked innen denne sektoren. Det betyr at utbyggerne også må se på hva de legger frem av planer og ønsker å bygge ut. For å få enda mer smidige prosesser må man ha realistiske planer tilpasset omgivelse utbyggingene skal passe inn i. Dette må da selvsagt også ses på oppimot hva markedet trenger og etterspør. Man skal ikke åpne helt opp, men det burde være mulig å se på noen unntak fra reglene for en periode for å få økt takten slik at vi ikke vil oppleve en eskalerende prisvekst som ingen er tjent med.