Illustrasjonsfoto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX

Seniorer i bygg og anlegg vil jobbe lengre

Ansatte i bygg- og anleggsnæringen ønsker gjennomsnittlig å jobbe litt over åtte måneder lengre enn gjennomsnittsbefolkningen.

Det kommer frem av Norsk seniorpolitisk barometer 2020.

Gjennomsnittlig ønsket avgangsalder i bygg- og anleggsbransjen er 65,9 år, mens det for arbeidslivet generelt er på 65,2 år, skriver Senter for seniorpolitikk i en pressemelding onsdag.

Her er det dog en viss kjønnsforskjell, og kvinner i næringen ønsker gjennomsnittlig å gå av i en alder av 65 år, litt under gjennomsnittet for hele arbeidslivet. Ønsket avgangsalder i bygg og anlegg hvis man bare ser på menn, er 66 år.

32 prosent av de yrkesaktive i bygg- og anleggsbransjen gleder seg mye eller litt til å gå av med pensjon, men 23 prosent mener det er meget sannsynlig at de vil fortsette i arbeid frem til de er 72 år gamle. Gjennomsnittet for hele det norske arbeidslivet er her kun tolv prosent.

Syv av ti i bygg og anlegg sier de alltid gleder seg til å gå på jobb. 97 prosent gleder seg alltid eller av og til. Som for arbeidslivet ellers er det de over 60 år som hyppigst svarer at de alltid gleder seg til å gå på jobb. Det er også de over 50 år som føler de mestrer arbeidsoppgavene best, skriver Senter for seniorpolitikk.

Seniorbarometeret avslører også at seniorene i bygg og anlegg er mindre villige til å lære nye triks enn i arbeidslivet for øvrig. Elleve prosent svarer de er uenige i at arbeidstakere over 60 år er minst like interesserte i å lære noe nytt som sine yngre kollegaer. For hele arbeidslivet er denne andelen kun på syv prosent.

Samtidig er en større andel innen bransjen helt enige i at mange 70-åringer kan ha minst like gode arbeidsprestasjoner som de som er ti til 15 år yngre. Yrkesaktive innen bygg og anlegg mener også i større grad at 50-åringer er ettertraktet arbeidskraft i dagens arbeidsmarked.

Yrkesaktive innen bygg- og anlegg har sjeldnere selv opplevd å bli diskriminert på grunn av høy alder (1,1 prosent) de siste to årene sammenlignet med gjennomsnittet (3,4 prosent), skriver Senter for seniorpolitikk.