Arkivfoto

Fjellsprengningsdagen blir heldigital

26. november arrangeres den tradisjonsrike Fjellsprengningsdagen. I år blir hele arrangementet for første gang heldigitalt.

Koronapandemien medfører at arrangementet, som hvert år samler mange hundre mennesker på Radisson BLU Scandinavia hotell i Oslo, i år må følges digitalt. Arrangementet er en av de største samlingene i byggenæringen, og et høydepunkt for mange i anleggsbransjen. I år kan man ikke møtes fysisk, men det legges opp til både foredrag og mingling i den digitale verden.

– I år blir vi nødt til å kjøre arrangementet digitalt, selv om vi gjerne skulle møttes på vår fysiske arena. Vi legger opp til et faglig godt program, med en rekke ulike innslag, i tillegg til at det blir en digital utstilling, sier Tone Nakstad, generalsekretær i Norsk forening for fjellsprengningsteknikk (NFF) til Byggeindustrien. Hun sier at det har vært en lang reise, med stadige endringer i forutsetningene de må forholde seg til, men nå er programmet klart.

– Jeg ønsker å trekke fram en iherdig og god innsats fra programkomiteen, legger Nakstad til. Den har bestått av Stein H. Bjøru (Veidekke Entreprenør), Heidi Berg (Trimble), Kjersti Kvalheim Dunham, (Norconsult), Vegard Olsen (Forcit), Torgeir Sandøy (Norconsult), Werner Stefanussen, (Rambøll) og Siri Engen (Tekna).

Sendes fra Trondheim
De nye strengere smittevernreglene for Oslo medførte at arrangøren måtte snu seg om og legge opp en ny plan for arrangementet. Det betyr at det ikke vil bli spilt inn digitalt i Oslo, men fra Trondheim, på Radisson BLU Royal Garden hotell. Her kan foredragsholdere møte opp for overføring i den virtuelle verden, men det vil ikke åpnes opp for publikum. De må følge med fra kontoret eller hjemmekontoret.

– Vi legger opp til pakker der man kan kjøpe enkeltbilletter eller at flere kan se arrangementet som en gruppe. Vi håper så mange som mulig ønsker å være med, sier Nakstad.

Hun sier de har lagt ned store ressurser i den digitale satsingen og arrangementet blir sendt via løsningen OnAir som er utarbeidet av Atlantic MICE TIBE.

– Det gir mange gode muligheter, også til interaksjon mellom deltakerne i pausene og ellers i løpet av sendingen. Vi vil ha et eget virtuelt utstillingsområde, og det er også i år på plass sponsorer for arrangementet, sier hun.

Det faglige programmet vil i hovedsak bestå av to kanaler.

– Den ene er å følge strømmingen fra Trondheim som blir å virke som en slags tv-sending med det oppsatte programmet vist i tabell 1. I tillegg har vi plukket ut noen gullkorn fra programmet som vil være tilgjengelig når du selv måtte ønske det. Disse er vist i tabell 2. Du velger selv når du vil hoppe inn og ut av det som går live. Alle innlegg vil også etter 26. november være tilgjengelig en viss periode, så hvis du må avbryte for å ta et møte, så kan du logge deg på igjen og fullføre konferansen når det måtte passe, legger Nakstad til.

Vil lære
Hun håper de som blir med på Fjellsprengningsdagen 2020 får en god opplevelse av sendingen.

– Selv om det ikke blir det samme som å møtes fysisk har vi stor tro på dette konseptet, og er noe vi ønsker å hente mye læring fra. Vi håper vi kan sees fysisk igjen i Oslo neste år, men erfaringen fra arrangementet vi nå setter opp kan brukes på andre konferanser og kurs fremover, sier Nakstad.

Du kan se programmet her