Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

FFI og YETI MOVE skal demonstrere ubemannet logistikk-kolonne

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og YETI MOVE AS har inngått et samarbeid for å demonstrere hvordan Forsvaret kan benytte selvkjørende traktorer i sine logistikk-kolonner.

- Logistikk er en viktig del av militære operasjoner. Forsvaret bruker ofte kolonner av lastebiler for å frakte utstyr fram til stridsfeltet, heter det i en pressemelding fra Forsvarets forskningsinstitutt.

I meldingen pekes det på at en kolonne av lastebiler med kritisk utstyr, eksempelvis våpen og ammunisjon, kan være et høyprioritert mål for en motstander. Derfor er det ønskelig å redusere antallet mennesker som trengs i en slik kolonne.

Med bakgrunn i dette skal FFI og YETI MOVE AS nå utvikle og demonstrere en logistikk-kolonne med to kjøretøy hvor kun det første kjøretøyet er bemannet. Det andre kjøretøyet vil være en traktor med krokløfter som kan frakte containere. Den skal kunne følge etter det bemannede kjøretøyet ved hjelp av ulike sensorer, i hovedsak kamera. Løsningen skal etter planen demonstreres på Rena i vinter.

– I dag er det flere sivile initiativ på kolonnekjøring kjent som platooning. Det vi ønsker å få til her er å vise hvordan Forsvaret kan gjøre det samme med rimelige terrenggående plattformer som en traktor. I tillegg vil vi ikke være avhengig av eksterne navigasjons- eller kommunikasjonssystemer, sier Lorns Harald Bakstad, FFIs forskningsleder for dette prosjektet i meldingen.

Prosjektet er et eksempel på Trekantsamarbeidet der nye ideer og konsepter testes i samarbeid med FFI, industri og Forsvaret. Målet er å utvikle ny teknologi som løser Forsvarets operative behov og samtidig støtter opp under norsk teknologiutvikling.

– Det er spennende at FFI velger YETI MOVE sin kommersielle autonomiplattform til å teste ut ny teknologi. FFI har et ledende forskningsmiljø innen autonomi og vi ser mange synergier i dette samarbeidet, spesielt innenfor navigasjon og posisjonering. Samarbeid av denne typen styrker kompetanse og industribygging i Norge, sier Peter Due, administrerende direktør i YETI MOVE AS.