Boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Gåsemyr Staalesen. Foto: Arbeiderpartiet

Ap går ut mot byggeforskriften og regjeringens arbeid for grønn byggenæring

Arbeiderpartiet går ut med syv forslag til hvordan de mener norsk byggenæring kan få ned klimagassutslippene.

I et spørsmål fra stortingsrepresentant Ruth Grung til kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup tidligere i oktober ble Astrup utfordret på hvilke konkrete grep vil han vil gjøre for at byggenæringen skal få fremtidsrettede rammevilkår som vil redusere klimaavtrykket, øke produktiviteten og gi større rom for innovasjon.

Les interpellasjonen og Astrups hele svar her.

Skal gi gode rammer

Astrup vedkjente i sitt svar at regjeringen ser et forbedringspotensial i byggenæringen, både når det gjelder byggeprosessen, materialbruk og avfallshåndtering. Han trakk også frem Granavolden-plattformen, hvor man har nedfelt et mål om fossilfrie bygge- og anleggsplasser i Norge innen 2025.

– Myndighetene skal gi gode rammer for grønn utvikling i byggebransjen. Men vi må også gi byggebransjen rom for å innovere. For eksempel vil vi ikke stille krav til å bruke det ene eller andre byggematerialet, men til de kvalitetene bygg må ha for at vi skal nå klimamålene. Så må næringen utvikle og levere gode og grønne løsninger innenfor de rammene som er satt, svarte Astrup.

Han trakk så frem videreutviklede energikrav, maskinlesbare standarder for mer gjenbruk, effektiv bruk av Enova, klimavennlige offentlige anskaffelser og en nasjonal strategi for sirkulærøkonomi som satsingsområder for en grønnere byggenæring.

Arbeiderpartiet mener dog at det gjøres for lite for å redusere klimagassutslippene i en sektor der det virkelig vil monne, og etterlyser en mer ambisiøs klimapolitikk for bygg- og anlegg.

– I Klimakur 2030 er bygg knapt nevnt, noe som er et stort paradoks. En utredning som Asplan Viak laget for Byggenæringens Landsforening i fjor, konkluderer nemlig med at bygg og anlegg i 2017 slapp ut 9,5 millioner tonn CO2. Det utgjorde hele 18,2 prosent av Norges totalutslipp samme år. I tillegg fører import til bygg og anlegg med seg et utslipp på 5,8 millioner tonn, skriver Arbeiderpartiets boligpolitiske talsperson Siri Gåsemyr Staalesen i en epost til Byggeindustrien.

Syv tiltak

I eposten trekker Staalesen frem syv tiltak som Arbeiderpartiet ønsker seg for en grønnere byge- og anleggsnæring:

  • Bruke offentlig innkjøpsmakt til å stille høye miljøkrav, og utfordre byggebransjen til å utvikle nye, smarte rehabiliterings- eller nybyggløsninger, slik f.eks. Statsbygg og Oslo kommune gjør.
  • Lage klimaregnskap nasjonalt og kommunalt etter modell fra Oslo og Bergen.
  • Stille krav til bruk av materialer uten miljøgifter, tydeligere krav til energieffektivisering og stimulere til mer gjenvinning eller ombruk av byggematerialer.
  • Etterspørre kvalitet som tåler påkjenning fra både normal bruk og forventede endringer i klimaet.
  • Bli bedre på gjenbruk av eksisterende bygningsmasse. Når industriområder og industribygg gjøres om til boligbygg, må det stilles krav om gjenbruk av bygninger heller enn å rive og bygge nytt.
  • Utvikle bærekraftige vedlikeholdsplaner tilpasset borettslag, og støtteordninger for rehabilitering av borettslag med bedre energiløsninger.
  • Stille krav til miljøklassifisering ved leie i næringseiendommer.

– Dagens byggeforskrift gir få insentiver til innovasjon. Vi trenger støtteordninger som oppfordrer til nyskaping, og vi trenger politikere som er ambisiøse, som støtter bransjen når den går foran og peker på konkrete muligheter for utslippskutt, skriver Staalesen.