Rune Aale-Hansen. Foto: Alex Asensi

Mener nye koronamidler vil la kommunene holde hjulene i gang

Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) tror nye koronamidler til kommunene vil bidra til at hjulene holdes i gang i året som kommer.

– BNL-sjefen ber kommunene bidra til å opprettholde aktivitet. Jeg mener dette nå vil skje etter at regjeringen nå foreslår å forhåndskompensere koronakostnader for 2021, skriver administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Norsk Kommunalteknisk Forening (NKF) i en epost til Byggeindustrien fredag.

Aale-Hansen forteller at denne typen kompensasjon er noe NKF har etterlyst overfor kommunalkomiteen og kommunalministeren.

– Vi har sett stor usikkerhet i kommunene som nå er i ferd med å ferdigstille kommunebudsjetter for neste år. Disse pliktes å legge frem i balanse. Faren har vært at man ville måtte kutte aktivitet som følger av visshet om økt koronakostnader og uvisshet om kompensasjon. Dette er nå langt på vei håndtert, sier han.

Milliarder til kommunene

Torsdag ble det klart at kommunalminister Nikolai Astrup (H) setter av 7,3 milliarder ekstra til kommunene på 2021-budsjettet for å dekke ekstraordinære koronautgifter i første halvår. BNL-sjef Jon Sandnes håper dette gir kommunene nok forutsigbarhet til å bestille og behandle kommunale prosjekter i 2021.

– Det er positivt at kommunene får kompensert for sine merutgifter og tap av inntekter første halvår 2021. Vi forventer at dette også betyr at kommunene kan holde fart i byggeoppdragene, sier Sandnes.

Må ta vare på grunnmuren

NKF mener den foreslåtte koronakompensasjonen i Statsbudsjettet vil la kommunene gjøre nettopp det.

– Når statsråden nå forteller kommunene at de vil få ekstra koronakompensasjon, vil man kunne ta hensyn til det i de lokale budsjettarbeidene og dermed unngå uheldige kutt. Dette er viktig for å sikre at kommunene vil kunne fortsette både med å opprettholde og å fremskynde bygge- og vedlikeholdsarbeid som sikrer aktivitet i bygg- og anleggssektoren. Dette er kritisk for store deler av sysselsettingen over hele landet, sier NKF-sjef Rune Aale-Hansen.

– Det hjelper ikke at man har flere varme hender i sykehjemmene eller lærere på skolene, dersom svekket vedlikehold gjør at inneklimaet er helsemessig uforsvarlig. Skal velferdssamfunnet komme gjennom koronapandemien på en fortsatt god måte, må vi ta vare på grunnmuren. Derfor er det svært gledelig å høre at kommunene vil få kompensasjon som gjør at de unngår å kutte i grunnleggende drift og vedlikehold av de tekniske tjenestene, sier han.