Skanska Norge-sjef Ståle Rød og Snøhetta-grunnlegger Kjetil Trædal Thorsen er stolte over Powerhouse Telemark, og er sikre på at flere Powerhouse-prosjekter snart blir realisert. Foto: Christian Aarhus

Ingen flere Powerhouse under bygging - men Skanska og Snøhetta lover flere

Med åpningen av Norges fjerde Powerhouse-prosjekt, Powerhouse Telemark, er det ingen nye Powerhouse under bygging, men alliansepartnerne Skanska og Snøhetta er sikre på at det kommer flere.

– Vi har jo planer om det, og det er tilfeldigheter som gjør at vi ikke har et nytt prosjekt som avløser det som nettopp er ferdig, sier Skanska Norge-direktør Ståle Rød til Byggeindustrien.

Verken han eller Snøhetta-grunnlegger og arkitekt Kjetil Trædal Thorsen er bekymret for lavere interesse for Powerhouse i tiden fremover, snarere tvert i mot.

– Når du kan realisere dette på en plass som Porsgrunn, viser det at det er realiserbart hvor som helst hvis man har rett mindset, sier Rød og Thorsen.

I Porsgrunn er man stolt av at man har realisert et Powerhouse også utenfor de store byene, men realiteten er at Norges største by, Oslo, fortsatt ikke har et Powerhouse-bygg.

– Det er helt rett, og det utfordret jeg Oslo kommune på på NHO-konferansen i fjor, sier Rød.

– Vi har et prosjekt på gang, og hadde Oslo kommune fått fart på seg og tatt en beslutning, så kunne vi realisert et Powerhouse-prosjekt i Oslo om ikke så lenge, legger Skanska-sjefen til.

Kraft og kompetanse

– Hvor kan det komme flere Powerhouse fremover?

– Vi har prosjekter på gang i Oslo-regionen og på Vestlandet, svarer Rød.

Både Skanska og Snøhetta understreker at selv om et prosjekt ikke får Powerhouse i navnet, så bruker man kompetansen og kunnskapen man har tilegnet seg også i disse prosjektene

– Det ville være rart om ingen var interessert i å flytte seg på bærekraftsiden, men man trenger ikke å ta konseptet helt ut, for det mange nyanser. Samtidig er vi glade for at Powerhouse flytter hele bransjen, sier Rød.

– Vi har bestemt at vi ikke skulle eksportere Powerhouse-navnet ut av Norge, men mye av tankegangen går igjen på et prosjekt vi nylig har vunnet i utlandet, forteller Thorsen.

Gir gass

– Det virker som om man i Porsgrunn har dreid fokuset litt mer over fra energieffektivisering til klimagass. Stemmer det?

– Energi er fortsatt viktig, men når du ikke har så mye mer å optimalisere så må du jobbe med andre parametere. De to dimensjonene vi har sett videre på er materialer og CO2, og det andre er smartteknologi. Vi har kalt det Smart by Powerhouse. Det er forskjellige grader av smarthet i bygningsmassen, og hvordan er bygget tilrettelagt for bruk av smartteknologi. Alt fra det enkle, hvor du kan kjøpe dingser på Elkjøp å koble opp selv, til prosjekt som har bygget inn kunstig intelligens, svarer Rød.

– Vi må utvikle et energikonsept som inneholder alle de elementene vi må levere på for å bygge i henhold til og i tråd med Paris-avtalen. Da må du ta med materialsiden av byggene også, legger de samstemte alliansepartnere til.