Flekkerøy kirke. Foto: Jiri Havran Deichman Bjørvika. Foto: Einar Aslaksen Mills. Foto: Ivan BrodeyDeichman. Foto: Einar AslaksenFlekkerøy kirke. Foto: Jiri HavranFlekkerøy kirke. Foto: Jiri HavranMills. Foto: Ivan BrodeyMills. Foto: Ivan BrodeyMills. Foto: Ivan BrodeyDeichman. Foto: Einar AslaksenDeichman. Foto: Einar AslaksenFlekkerøy kirke. Foto: Jiri Havran

Disse tre kjemper om årets Betongtavle

Deichman Bjørvika, Flekkerøy kirke og Mills hovedkontor er de tre finalistene når Betongtavlen skal deles ut torsdag i neste uke.

Betongtavlen er en ærespris som gis til bygg hvor betong er anvendt på en miljømessig, estetisk og teknisk fremragende måte. Prisen deles ut av Norsk Betongforening og Norske Arkitekters Landsforbund. I år vil prisen bli delt ut i forbindelse med Norsk betongdag 28-29. oktober.

«De tre finalistene utmerker seg på flere måter, og alle har høy kvalitet på arkitekturen og betongarbeidene som er utført», skriver juryen i en pressemelding.

Deichman Bjørvika

Deichman Bjørvika er Oslo-bibliotekets nye storstue, og åpnet tidligere i år. Biblioteket har vært en publikumsmagnet fra første dag, og bygget har høstet mange lovord for sin arkitektur og for hvordan et bibliotek kan være moderne og tilpasset vår tid. Betongen er synlig for alle besøkende, fra det særpregede foldetaket, til de markerte brystningene inn mot atriene og ned til gulvet. Arkitekter er Lund Hagem Arkitekter og Atelier Oslo.

Flekkerøy kirke

Flekkerøy kirke er tegnet av Hille Melbye arkitekter i samarbeid med Einar Dahle Arkitekter. Samme gruppering vant for øvrig Betongtavlen i fjor for et kirkebygg i Spikkestad. Flekkerøy kirke kjennetegnes ved vennlig og imøtekommende arkitektur hvor lyset strømmer inn i kirkerommet. Det er høy kvalitet på alle utførte betongarbeider, med særdeles flotte overflater. Kirken er en populær samlingsarena hvor det er aktiviteter stort sett hver eneste dag.

Mat- og merkevarehuset Mills

Mat- og merkevarehuset Mills ligger ved Sofienbergparken på Grünerløkka i Oslo. Her har man rehabilitert den gamle majonesfabrikken til nytt hovedkontor. Grepene som er gjort for å gjøre om bygget er mange og spennende og viser hvilke muligheter som finnes ved rehabilitering av betongbygg. Gamle strukturer, som blant annet doble betongsøyler, får stå fram uten innpakking, mens det blant annet er støpt nye trapper og gulv – og andre steder er det skåret ut dekker for å gi større rom. Rehabiliteringen vitner om en stor omtanke for det gamle og solide, som nå gir en historisk ramme for virksomheten som nå åpner seg opp for parken utenfor. Ledsten arkitektur har vært interiørarkitekt og ansvarlig for innvendig transformasjon, mens Element Arkitekter har vært arkitekt for utvendig bygg, glassfasade.