Illustrasjonsfoto: Jiri Havran/OBOS

OBOS-prisene i Oslo fortsetter opp

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 0,1 prosent i september.

- Oppgangen i Oslo er omtrent som i september fjor, og kommer etter fire måneder med prisvekst. På landsbasis falt prisene med 0,3 prosent, skriver OBOS i en pressemelding.

September er vanligvis en måned med stor aktivitet og det ble omsatt 607 brukte boliger i Oslo mot 514 i samme måned i 2019. Andelen som brukte forkjøpsretten, økte fra 30 prosent i september i fjor til 36 prosent i år.

– De kraftige rentekuttene sammen med økt fleksibilitetskvote i boliglånsforskriften, har bidratt til at boligmarkedet har utviklet seg sterkere enn mange fryktet da koronautbruddet satte inn. Aktiviteten i bruktboligmarkedet var høyere enn normalt i sommer, en trend som har fortsatt. Omsetninger i september var 26 prosent høyere enn gjennomsnittet for denne måneden i årene 2016-2019, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS i meldingen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS foto Hans Fredrik Asbjørnsen

Kvadratmeterprisen for OBOS-boliger i hovedstadsområdet i september var på 68.788 kroner. En brukt OBOS-bolig i Oslo-området koster nå 6,3 prosent mer enn i september i fjor. Kvadratmeterprisen på landsbasis er 59.465 kroner. Det er 4,6 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

– Vi har lagt bak oss en sterk september med økning i antall solgte boliger og omsetningsvekst. Det høye aktivitetsnivået og mange nye oppdrag peker i retning av moderat prisvekst også i oktober, sier Hans Anders Skjølberg, daglig leder av OBOS Eiendomsmeglere i meldingen.

Sjeføkonom Monsvold er kritisk til Finanstilsynets forslag om å stramme inn lånemulighetene.

– Finansministeren bør ikke lytte til Finanstilsynet. Det er usosialt å gjøre det enda vanskeligere for de som er svakest stilt å komme inn på boligmarkedet, samtidig er det dårlig timing å stramme inn i en situasjon med stor usikkerhet om hvordan norsk økonomi vil utvikle seg framover, sier hun.

Bakgrunnen for kritikken er at Finanstilsynet denne uken tok til orde for å stramme inn boliglånsforskriften.

– En forventning om strengere låneregler kan føre til at flere ønsker å låne og kjøpe bolig denne høsten. Samtidig vil aktiviteten og prisene kunne utvikle seg svakere neste år. Dette vil raskt slå ut i lavere nybygging. Det vil i neste omgang kunne gi en sterkere prisoppgang, advarer Monsvold.