KOFA fastslår i en uttalelse at Statbygg ikke har brutt regelverket i anskaffelsen av totalentreprise for ombygging av Kirkenes politihus. Illustrasjonsfoto

Entreprenør anklaget Statsbygg for trusler og brudd på god forretningsskikk – avvist på alle punkter i KOFA

I en KOFA-sak mente Barents Byggconsult AS at Statsbygg hadde handlet i strid med konkurransegrunnlaget og anskaffelsesregelverket i en åpen tilbudskonkurranse for anskaffelse av totalentreprise for ombygging av Kirkenes politihus. Entreprenøren anklaget også Statsbygg for å ha fremlagt trusler og brutt god forretningsskikk, men vant ikke frem med klagen på noen punkter.

I KOFA-saken kan man lese at Statsbygg 14. mai 2019 kunngjorde en åpen tilbudskonkurranse for anskaffelse av totalentreprise for ombygging av Kirkenes politihus. Anskaffelsens verdi ble estimert til 14 millioner kroner.

Krevde avvisning av valgt leverandør

Barents Byggconsult har i klagen til Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) også anført at den valgte leverandøren hadde tatt en rekke forbehold som måtte anses å være så vesentlige at tilbudet skulle avvises. Entreprenøren mener også at evalueringen  var gjort i strid med tildelingskriteriene som var satt for deltakelse i konkurransen.

«Konkurransen skal gjennomføres på en saklig og forsvarlig måte som gir lik behandling av tilbyderne. Tilbyderne har ikke rett til gjennom avtale, samordnet praksis eller på annen måte, å søke å påvirke konkurransens utfall. Statsbygg planlegger i utgangspunktet å gjennomføre konkurransen uten å ha dialog med leverandørene. På denne bakgrunn oppfordres tilbyderne til å levere sitt beste tilbud ved innleveringsfristen. Dialog kan likevel bli gjennomført dersom oppdragsgiver vurderer det som formålstjenlig», opplyste Statsbygg i konkurransegrunnlaget.

Tildelingskriteriene i konkurransen var «pris» (70 prosent) og «kvalitet» (30 prosent).

Under tildelingskriteriet «kvalitet» pekte Statsbygg på at erfaring fra arbeider med sikringsbygg og graderte dokumenter ville bli særskilt vektlagt.

Oppfordret til å gi tilbud uten forbehold eller avvik

Når det gjelder avvik fra konkurransegrunnlaget fremgår det i KOFA-saken at Statsbygg oppfordret til å gi tilbud uten forbehold eller avvik. Istedenfor å gi tilbud med forbehold og avvik burde leverandørene stille spørsmål til Statsbygg.

«Det understrekes at tilbyder har risikoen for uklarheter i eget tilbud og at uklarheter, forbehold og avvik kan medføre avvisning. Før tilbyder eventuelt avgir tilbud med forbehold eller avvik, bør de rettslige konsekvenser av dette derfor vurderes. Dersom forbehold eller avvik tas, skal forbehold/avvik klart fremgå av tilbudsbrevet. Forbehold/avvik skal være presise og entydige, slik at Statsbygg kan vurdere disse uten kontakt med tilbyder. Forbehold/avvik som ikke kan prises av Statsbygg, vil etter all sannsynlighet medføre avvisning av tilbudet», stod det i konkurransegrunnlaget.

Påpekte forhold som kunne ha økonomisk konsekvens

Statsbygg mottok fire tilbud, herunder fra Barents Byggconsult AS og Peab Bjørn Bygg AS.

Den 14. juni 2019 sendte Statsbygg en e-post til Peab Bjørn Bygg AS hvor det det ble påpekt to forhold som ville kunne ha økonomisk konsekvens. Dette gjaldt blant annet om bygging av vinduer kunne skje uten å rive solskjerming på utsiden og brannsikring.

«Da bygget er oppgitt som elementbygg i betong har vi ikke medtatt noe brannsikring av stålkonstruksjoner For at vi skal kunne sammenligne tilbudene må vi be dere vurdere ovennevnte forhold og sende oss deres eventuelle økonomiske konsekvensen knyttet til disse», skrev Statsbygg til Peab Bjørn Bygg AS.

Peab Bjørn Bygg AS svarte på e-posten at:

«Vi har gått gjennom og kan fjerne følgende forbehold for kr 250.000,- eks. mva. Bytting av vinduer kan skje med uten å rive solavskjerming på utsiden. Da bygget er oppgitt som elementbygg i betong har vi ikke medtatt noe brannsikring av stålkonstruksjoner».

Sikkerhetsvurderinger

28. juni vises det i KOFA-saken til at Statsbygg hadde til hensikt å inngå kontrakt med Peab Bjørn Bygg AS.

Valgte leverandør fikk en skår på 9,95. Barents Byggconsult AS fikk skår på 10 under tildelingskriteriet «pris».

Under tildelingskriteriet «kvalitet» fikk valgte leverandør full skår både på tilbudt stedlig byggeplassledelse og kvalitet på tilbudt personell – RIV. Barents Byggconsult AS fikk full skår under kvalitet på tilbudt personell – RIV, men 8,5 skår under tilbudt stedlig byggeplassledelse.

Dette var ikke Barents Byggconsult AS fornøyd med og klaget til Statsbygg. Statsbygg fastslo imidlertid at de ikke kunne se at Barents Byggconsult AS måtte vært gitt et høyere score ut fra prosjektleders erfaring med sikkerhetsprosjekter og gradert informasjon.

«Tilbudt prosjektleders arbeid med Politihuset i Kirkenes, det ene av to prosjekter som i klagen oppgis å være relevant i sikkerhetssammenheng, har ikke vært oversett. Dette var et mindre prosjekt gjennomført i regi av Statsbygg, prosjektet gikk imidlertid ikke etter sikkerhetsloven, men hadde et langt enklere sikkerhetssystem etter politiregisterloven. Vurderingen var at prosjektet hadde begrenset overføringsverdi», svarte Statsbygg.

Bygging av et «Strongroom» for Forsvarsbygg, ble også nevnt i klagen fra Barents Byggconsult, men det oppfattet ikke Statsbygg til å være kompetansegivende i forhold til sikkerhet.

«I tilbudet er det ikke oppgitt at arbeidene omfattet befatning med graderte opplysninger eller sikkerhetsloven», skriver Statsbygg.

Midlertidig forføyning

Barents Byggconsult AS skrev 14. august 2019 til Statsbygg at det det ville bli inngitt midlertidig forføyning dersom innklagede ikke godtok kravene fra klager. Til det svarte Statsbygg:

«Vi gjør oppmerksom på at en forføyningssak kan forsinke byggeprosjektet i en grad som kan ramme virksomheten i nødmeldingstjenestene. Skulle det bli en forføyningssak med krav om å stanse kontraheringen, vil staten kunne anføre at saksøkers krav står i klart misforhold til den skade som kan oppstå. Vi gjør i denne forbindelse oppmerksom på at en begjæring om midlertidig forføyning som ikke fører frem, kan medføre at saksøker pådrar seg et erstatningsansvar. Av hensyn til fremdriften i prosjektet, ønsker vi ikke å gi ytterligere utsettelser på tidspunktet for når kontrakten kan signeres.»

I KOFA-saken opplyses det at det Statsbygg har inngått kontrakt med Peab Bjørn Bygg AS.

Lang liste med anførsler mot Statbygg

Barents Byggconsult AS mener at Statsbygg har hatt dialog med tilbyder i strid med eget konkurransegrunnlag. Klageren anfører også at Peab Bjørn Bygg AS har tatt en rekke forhold som må anses for å være så vesentlige at tilbudet skal avvises. Det påpekes også at evalueringen ble gjort i strid med tildelingskriteriene som var satt for deltakelse i konkurransen. Entreprenøren  anfører også at Statsbygg brøt anskaffelsesregelverket ved å vektlegge utdanning uten at konkurransegrunnlaget stilte krav til utdanning.

Barents Byggconsult mener også det i CV-en for prosjektleder var angitt referanseprosjekter som kan klassifiseres som erfaring fra arbeider med sikringsbygg og graderte dokumenter. Videre kommenterer den klagende entreprenøren at det ikke er angitt under tildelingskriteriene i konkurransegrunnlaget at referanseprosjekter skal være utført etter eller underlagt sikkerhetsloven.

Anklagene mot Statsbygg stopper heller ikke der. Barents Byggconsult mener at Statsbygg har fremsatt som en trussel ovenfor klager og at dette var i strid med de grunnleggende prinsippene i anskaffelsesloven § 4, samt det generelle prinsippet om god forretningsskikk.

«Valgte tilbyder skulle ha vært avvist, og kontrakten skulle ha vært tildelt klager», mener Barents Byggconsult.

Entreprenøren ble ikke hørt

Statsbygg avviser ifølge KOFA-saken anklagene fra Barents Byggconsult, og blir også hørt av KOFA på alle fronter.

Når det gjelder dialog i strid med konkurransegrunnlaget, konkluderer klagenemda med at Statsbygg ikke har frasagt seg retten til å la dialogen omfatte retting av avvik. Nemnda oppfatter punktet som en oppfordring til tilbydere å levere tilbud uten avvik og til å orientere tilbyderne om at avvik kan medføre avvisning.

Barents Byggconsults anførsler når det gjelder vesentlige avvik og avvisningsplikt, ulovlig evaluering og sikkerhetsklarering og brudd på det generelle prinsippet om god forretningsskikk, fører heller ikke frem.

«Klagenemnda er av den oppfatning at «erfaring fra arbeider med sikringsbygg og graderte dokumenter» ikke kan forstås slik at det ble etterspurt erfaring med sikkerhetslovens regime for håndtering av graderte opplysninger. Innklagede har opplyst om at klager ikke har fått noe uttelling for sikkerhet. Imidlertid omfattet et av klagers oppgitte referanseprosjekt, Ombygging Pass og ID i politihuset i Kirkenes, blant annet et sikkerhetssystem etter politiregisterloven. Det kan derfor stilles spørsmål ved om innklagede skulle vurdert dette prosjektet som erfaring fra sikringsbygg og graderte dokumenter. Imidlertid ble valgte leverandørs tilbudte byggeplassleder vurdert av innklagede til å ha høyere formell utdannelse og til å ha vist til større referanseprosjekt. Nemnda har ikke holdepunkter for at en eventuell bedre uttelling om erfaring fra sikringsbygg og graderte dokumenter, ville endret konkurransens utfall», skriver KOFA om sikkerhetsklareringen.

KOFA avviser også at det i kommunikasjonen mellom partene er fremsatt noe som kan oppfattet som en trussel ovenfor klager.

«Statsbygg har ikke brutt regelverket for offentlige anskaffelser», konkluderer KOFA.

Statsbygg: – Tar lærdom av alle KOFA-saker

Daglig leder Dani Storbakk i Barents Byggconsult opplyser til Byggeindustrien at han ikke ønsker å kommentere saken før han har drøftet den nærmere med sin advokat.

Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim sier til Byggeindustrien at alle KOFA-saker gir lærdom, selv om KOFA i denne saken mener at byggherren ikke har brutt regelverket.

– Det er aldri gøy med slike saker. Det betyr at noen har misforstått. Statsbygg tar alltid lærdom av slike saker og prøver å gjøre ting bedre. Det skal være lett å være med i konkurranser, og resultatet skal ikke misforstås, sier hun.

Njaa Aschim opplyser at prosjektet i Kirkenes ikke blir forsinket av klagebehandlingen.

– Prosjektet går sin gang og har ferdigstillelse sommeren 2021, sier hun.

– Hvilken kommentar har du til at Statsbygg blir anklaget for trusler og brudd på god forretningsskikk?

– Det er drøye påstander, og noe vi absolutt ikke er enig i, sier hun.