Illustrasjonsfoto: Lise Åserud / NTB scanpix

Oslo vil prise nye byggesaksgebyr mot ressursbruk – og premiere klimavennlige prosjekt

– Den største forskjellen fra tidligere er at vi knytter gebyrene tettere opp til hvor mye ressurser vi bruker på saksbehandlingen, sier Torge Railo, assisterende direktør i Plan-og bygningsetaten.

Kommunen sender nå ny gebyrforskrift for plan-og byggesakstjenester ut på høring.

Høringsfristen er 26. oktober 2020, skriver kommunen i en pressemelding.

– Det betyr at komplekse saker får høyere gebyrer, mens vi ønsker å holde prisen på enkle saker nede. Gebyrforskriften fastsetter hvilke gebyrer som gjelder for Plan-og bygningsetatens tjenester etter plan-og bygningsloven, matrikkellova, forurensningsloven og eierseksjonsloven. Det er flere årsaker til at gebyrforskriften må revideres, legger Railo til i meldingen.

Plan – og bygningsetaten i hovedstaden melder at forskriften må endres for å komme i samsvar med ny eierseksjonslov.

–I tillegg ønsker vi å premiere klimavennlige prosjekter med rabatter. Dette betyr at rabatter som gjelder FutureBuilt-prosjekter blir videreført, samt Plan-og bygningsetaten foreslår ny rabattordning for prosjekter som blir sertifisert «outstanding» eller «excellent» etter miljøsertifiserings-verktøyet BREEAM-NOR eller annen tilsvarende ordninger. I forslaget er det også lagt inn rabatt for prosjekter som oppfyller blågrønn faktor (BGF) i tråd med Oslo kommunes veileder, og for tiltak som bidrar til at utslippsmålene i Oslo kommunes klimastrategi nås. Rabatt for innsendte planer uten behov for utarbeidelse av planalternativer bortfaller, forklarer Railo.

Plan-og bygningsetaten skriver at de legger stor vekt på at forskriften så langt som mulig skal være lett forståelig for brukerne og gi forutsigbarhet. En del viktige forutsetninger og nødvendige presiseringer av hvordan bestemmelsene skal forstås er nå lagt inni selve forskriftsteksten.

- Dette betyr samtidig at forskriften har blitt lenger, men samtidig mener vi at det nå vil være enklere for brukerne å få en klar oversikt over hva saksbehandlingen vil koste, avslutter Railo.