I begynnelsen av juli gikk håndverkerne i gang med å rive kledning på huset til Øistein Jansen uten huseiernes tillatelse. Foto: Privat

Advarer mot useriøse håndverkere: Mens huseieren sov, skal håndverkerne ha revet kledningen uten tillatelse

Tilleggsarbeider som kommer på løpende bånd, kledninger som rives uten tillatelse og skyhøye fakturaer. Flere huseiere utenfor Oslo har fått store problemer etter å ha fått useriøse håndverkere på døra.

Lars Mamen i Fairplay Bygg advarer om håndverkssvindel og vil ha tips fra huseiere som er blitt lurt. Arkivfoto.

Både Enebakk Avis og Romerikes Blad har i sommer fortalt om selskaper som tilbyr håndverkstjenester på døra hjemme hos folk.

Når oppdraget først settes i gang, baller både tilleggsarbeidene og kostnadene på seg.

Nå roper Fairplay Bygg varsko.

– Dette er selskaper som reiser rundt og gjør en viss research i forkant. De finner seg sårbare mennesker de tror det vil være mulig å utnytte. De har selgere som er hyggelige og flinke å prate for seg, og så gir de et godt inngangstilbud – gjerne med en eldrerabatt – og så baller jobben på seg og blir noe helt annet enn det huseier i utgangspunktet hadde takket ja til, sier Lars Mamen i Fairplay Bygg til Byggeindustrien.

– Dersom ikke huseierne går med på det, så blir oppførselen truende og mange skremmes til å betale etter å ha fått trusler, legger han til.

Fairplay Bygg ønsker flere tips om tilsvarende saker og karakteriserer business-modellen til selskapene som ren svindel.

Rev kledning uten tillatelse

Øistein Jansen fra Flateby i Enebakk er en av dem som føler seg lurt etter at fasaden er revet ned av håndverkere.

Han har gått ut med sin historie i både Enebakk Avis og Romerikes Blad. I første omgang startet arbeidet på huset slik Jansen hadde avtalt med firmaet.

– De kom på døra og tilbød vask og maling. Den første dagen gikk de i gang med vasking, og men underveis sa de det var mye råttent og at de ikke ville male, sier Øistein Jansen til Byggeindustrien.

Ifølge huseieren ble avtalen da at håndverkerne skulle skifte to panelbord. Men så skal jobben ha endret karakter.

– Siden jeg er mye syk og dårlig, sover jeg en del. Mens jeg har sov, gikk de i gang med å rive store deler av fasaden uten tillatelse. Det var snakk om at de skulle ta ned noen få bord for å sjekke råte, men det de har gjort her er jo rent hærverk. De har brukket av store mengder av kledningen og i tillegg skadet pappen under, sier Jansen, som har vært rammet av hjerteinfarkt det siste året i tillegg til at han kjemper mot blodkreft.

Jansen inngikk en ny kontrakt med firmaet om å bygge opp igjen utsiden av huset og ifølge Romerikes Blad var tanken å fikse det som var ødelagt. Dagen etter angret han seg og sendte han et angreskjema og kansellerte jobben.

Ifølge Jansen skal håndverkerne likevel ha vært pågående på å få betalt en sum på 750.000 kroner. Han har ikke betalt summen til firmaet, og saken er meldt til politiet.

La på under intervju

Tidligere i sommer ble mannen bak selskapet intervjuet av Enebakk avis. Da sa han at en av hans arbeidere gjorde avtale om å vaske og male huset, og at det var kunden selv som ønsket å bytte kledning på huset.

– Under vaskingen av huset var det 2-3-4, jeg vet ikke hvor mye det var, råtne panel, og kunden ønsket å skifte alt, sa eieren til Enebakk Avis.

Når Byggeindustrien ringer eieren av selskapet fredag ettermiddag, opplyser han at han nettopp er kommet tilbake til Norge etter å ha vært i Sverige de siste ti månedene.

Men kort tid ut i samtalen legger han på uten at Byggeindustrien har fått svar på spørsmål om jobben i Enebakk. 

Etter dette har ikke Byggeindustrien fått kontakt med vedkommende.

– De bare kom på døra og spurte om de kunne vaske og male huset mitt for 40.000 kroner. Det takket jeg ja til. Deretter dukket det opp tillegg på både snekkerarbeid og utskiftning av takstein. Jeg stolte på dem og det kostet meg dyrt. Jeg har rett og slett dummet meg ut, sier huseieren til avisen.

– Ikke mer verdt enn 100.000 kroner

Lars Mamen i Fairplay Bygg har selv besøkt denne huseieren. Han mener arbeidet ikke er gjort fagmessig og at den ikke er verdt mer enn 100.000 kroner.

Mamen anslår at et seriøst selskap ville utført jobben for 200.000-250.000 kroner. Likevel endte altså fakturaen til slutt på 730.000 kroner.

– Arbeidet er langt fra fagmessig utført og verdien av det utførte arbeidet er langt under det kunden har betalt, sier Lars Mamen til Byggeindustrien.

– På fakturaen er det dessuten spesifisert moms på 146.000, selv om selskapet ikke er momsregistrert. Det betyr at de ikke påfører huseierne tap og dårlig utført arbeid, de snyter også skatt og moms fra samfunnet, sier Lars Mamen.

Krevende saker for politiet

I forbindelse med håndverkssakene på Romerike opplyser politiet opplyser til Romerikes Blad at de har mottatt flere anmeldelser i forbindelse med lignende forhold de siste årene, men at flere av disse sakene har blitt henlagt.

Politiadvokat Jahn Schei i Øst politidistrikt sier til avisen  atdet på generelt grunnlag er vanskelig å bevise at håndverkere har bedragersk hensikt ved en kontraktsinngåelse.

– Håndverkene selv hevder ofte at dette er et sivilrettslig spørsmål fordi det var på et senere det ble uenighet mellom kjøper og selger. På den annen side vil en politianmeldelse uansett bli lagret og registrert i politiets systemer, og det gjør det mulig for politiet å se sammenhenger mellom flere anmeldelser, sier han til Romerikes Blad.