I vår ble de første meterne med asfalt med tilslag fra Nes Miljøpark lagt på Østlandet. Ifølge AF gruppen gir miljøasfalten mulighet for bruk av inntil 95 prosent vasket tilslag. Asfalten er produsert og lagt ut i samarbeid med Stange Asfalt. Foto: AF Gruppen.

AF produserer tilslag til asfalt og betong av 300.000 tonn deponimasser

Nes Miljøpark produserer nå fullverdige pukk- og grusprodukter av masser som tidligere ble kjørt til deponi. Den første asfalten med tilslag fra mottaksanlegget ble lagt i vår.

Daglig leder Thomas Henriksen i Nes Miljøpark. Foto: AF Gruppen.

Nes Miljøpark er et samarbeid mellom AF Gruppen, Esval Miljøpark (Nes kommune) og Gunnar Holth Grusforretning. Miljøparken på Vormsund sto ferdig i fjor og er det første anlegget på Østlandet som kan ta imot og gjenvinne gravemasser fra bygg- og anleggsprosjekter i Østlands-regionen.

– Vi vasker og sorterer jord- og steinmasser som tidligere har blitt deponert. Massene gjenvinner vi til nye pukk- og grusprodukter, blant annet tilslag i asfalt og betong. Dette er med andre ord en fremtidig sirkulær løsning som også gir økonomiske gevinster, sier daglig leder Thomas Henriksen i Nes Miljøpark.

300.000 tonn              

Han opplyser at mottaksanlegget har en årlig kapasitet på cirka 300.000 tonn masser.

– Takket være vår renseteknologi, blir inntil 80 prosent av massene vi mottar brukt om igjen i nye produkter, sier Henriksen, og tilføyer at AF Gruppen de siste årene har skaffet seg verdifull erfaring med gjenbruk av deponimasser ved søsteranlegget Rimol Miljøpark i Trondheim.

– Henger igjen fortiden

Eirik Wraal, konserndirektør for energi og miljø i AF Gruppen. Foto: AF Gruppen/Hans Fredrik Asbjørnsen.

Eirik Wraal, konserndirektør for energi og miljø i AF Gruppen, mener deler av bransjen henger igjen i fortiden når det gjelder å benytte de sirkulære mulighetene som finnes. Wraal poengterer at miljøparkene leverer rene og godkjente produkter tilbake til samfunnet. Ifølge konserndirektøren er anleggene i Trondheim og på Vormsund de første gjenvinningsanleggene som produserer tilslag til betong og asfalt.

– Nå lykkes vi endelig med å skape fullverdige materialer til nye produkter. Dette gir konkurransekraft og bidrar samtidig til en bærekraftig bransjeutvikling, sier han.

Sirkulær økonomi

Thomas Henriksen trekker frem et konkret eksempel på hvordan en kommune kan utnytte de sirkulære mulighetene som ligger i et slikt anlegg.

– Vi har en avtale med Bærum kommune på gjenvinning av feiemasser. Til vinteren skal kommunen benytte ren strøgrus fra anlegget vårt. Dette er et godt eksempel på sirkulær økonomi, fastslår Henriksen.

Har lagt de første meteren med ny miljøasfalt

Eirik Wraal forteller at de i første meterne med asfalt med tilslag fra Nes Miljøpark ble lagt på Østlandet i vår.

– Miljøasfalten på Nes er produsert og lagt ut i samarbeid med Stange Asfalt og gir mulighet for bruk av inntil 95 prosent vasket tilslag. Asfalten fungerer utmerket både i produksjon og ved utlegging, sier han.

Godkjent av Kontrollrådet

Thomas Henriksen opplyser at søsteranlegget i Trondheim har et kontrollsystem som er godkjent og revidert av Kontrollrådet. Nes Miljøpark legger også til rette for å innføre samme system i løpet av 2020.

– Dermed blir det opptil mottaker å avgjøre om kvaliteten vi kan levere er god nok, kommenterer han.

Forenkler logistikken

Henriksen fremhever også at gjenbruk av masser sørger for mindre naturinngrep og mindre utvinning av en ressurs som det er begrenset av i Oslo-området.

– Det som også er genialt med dette mottaksanlegget er at bilene som kommer med forurensede masser, kan ta med nye produkter tilbake til byggegropa. Vi jobber også med hub-løsninger i Oslo-området der vi kan hente masser til vårt mottaksanlegg og returkjøre nye produkter. Mottaksanlegget kan med andre ord også forenkle logistikken, sier Henriksen.

Vil ha asfalt- og betongkunder

– Hvor bevisste er entreprenørene på å bruke mottaksanlegget og kjøpe produktene dere tilbyr?

– Flere entreprenører begynner å få øyene opp for produktene vi har som erstatter tradisjonell pukk- og grusvarer. Vi jobber også mye med betong- og asfaltbransjen, som forbruker enorme mengder med tilslag fra pukk- og grustak, men som nå har mulighet til å kjøpe tilsvarende produkter som er gjenvunnet fra deponimasser, sier Henriksen.

Konkurransedyktige

– Er produktene dere leverer konkurransedyktige på pris?

– Ja, vi hadde ikke fått solgt mye hvis pukk- og grusproduktene våre ikke var konkurransedyktige, svarer Henriksen.

Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Byggeindustrien.