Boligprosjektet Gartneriet i Moss solgte nesten ut i løpet av noen få dager. Illustrasjon: BEUIllustrasjon: BEUIllustrasjon: BEUIllustrasjon: BEUIllustrasjon: BEUIllustrasjon: BEUAdministrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør (til venstre) og medeier og leder i BEU Hans Olav Bjerketvedt under kontraktsignering på Gartneriet. Foto: Hersleth Entreprenør

Boligprosjekt solgte nesten ut på tre dager - Viser at det ikke er helsvart

I løpet av de tre første dagene etter salgsåpning var 33 av 39 leiligheter i Gartneriet i Moss solgt. Entreprenør og byggherre mener dette viser at koronasituasjonen ikke betyr stans i boligsalg eller -bygging – hvis man bygger riktig.

– Dette viser at det ikke er helsvart. Som entreprenør var vi veldig spente på dette prosjektet, fordi vi er avhengige av at ting skjer i markedet fremover, men det gikk overraskende bra. Det er tydelig at boligsalget ikke har stoppet opp, sier administrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør.

Hersleth Entreprenør er totalentreprenør på prosjektet, og har vært med fra tidlig stadium og utviklet det sammen med byggherre Bolig & Eiendomsutvikling (BEU).

Tilpasset prosjektet

Medeier og leder av BEU, Hans Olav Bjerketvedt, tror en nøktern tilnærming til boligmarkedet har kommet prosjektet til gode i den vanskelige situasjonen som er koronapandemien.

Administrerende direktør Reinert Hersleth i Hersleth Entreprenør (til venstre) og medeier og leder i BEU Hans Olav Bjerketvedt under kontraktsignering på Gartneriet. Foto: Hersleth Entreprenør

‒ Vi prøver å bygge boliger for folk flest, og fokuserer blant annet på førstegangsetablerere, ikke på investorer. Folk flest har gjerne trygge jobber. Vi er opptatte av å holde hjulene i gang, både hos oss og hos entreprenørene vi samarbeider med, og ikke jobbe for å hente ut den siste krona i prosjektet. Koronasituasjonen var et skudd for baugen for hele bransjen, men vi snudde oss rundt og tilpasset prosjektet, forteller Bjerketvedt.

Et grep som byggherre gjorde for å selge boligene i et tøft klima, var blant annet å droppe budrunder. Boligkjøperne satte opp første-, andre- og gjerne et tredjevalg i prosjektet, og så la byggherre og megler opp kabalen. De hadde bygget opp til salgsstart i omtrent to og et halvt år etter at de først kjøpte den sentrale tomten i Moss, og da prosjektet ble lagt ut for salg søndag 28. juni, ble det godt tatt imot.

I skrivende stund er kun tre av de totalt 39 leilighetene ennå ikke solgt.

‒ Vil solgte bra, men det hadde vi også forventet. Prosjektet var godt tilpasset situasjonen. For vår del har vi friskmeldt markedet. Det er jobb til alle hvis man bygger for folk flest, sier Bjerketvedt.

Mindre og enklere

Reinert Hersleth har også tro på boligmarkedet hvis utbyggerne prioriterer å bygge for folk som uansett trenger bolig, uavhengig av virussituasjonen. Han håper det gode salget på Gartneriet kan vise både boligkjøpere og -utbyggere at det ikke er nødvendig å stå på bremsene.

– En ting er at det ble solgt nok til at vi fikk starte bygging, men at det skulle gå så bra så fort, det hadde vi ikke ventet. Vi hadde et næringsbygg i Vestby som ble utsatt fordi de som skulle bygge, mistet all omsetningen sin, men ellers har alle prosjekter vi er involverte i, gått bra. Det er markedsrisikoen på lengre sikt som vi er met spente på. Jeg tillater meg å være optimistisk basert på dette prosjektet, men jeg tror at det blir viktig å tilby riktig konsept på riktig adresse fremover. Jeg tror man må prioritere mindre, enklere leiligheter for å dekke basisbehovet til folk.

Entreprenøren har allerede startet med grunnarbeidene, og planlegger å overlevere Gartneriet i fjerde kvartal 2021.