Veidekke-lærling Mathias Fimreite får prøve seg i den nye sagcontaineren.

Samarbeidet om sikrere sagcontainer - Veidekke, Ramirent og Ernex slo hodene sammen

I samarbeid med Veidekke og Ramirent har Ernex utviklet en sikrere og mer fleksibel sagcontainer til Gjerdesagen.

Dialogen rundt Gjerdesagen startet for noen år siden, men skjøt fart på Bygg Reis Deg i fjor da Veidekke tok kontakt med Ernex, som produserer Gjerdesagen.

- Vi hadde en stand der med den tidligere sagcontaineren vår. Veidekke ønsket å komme med en del innspill til endringer med tanke på selve sagen og cointainer-løsningen spesielt. Da satt vi oss ned sammen i etterkant og lyttet til hva Veidekke hadde å si. Vi laget en fremdriftsplan utfra det, og nå er vi så og si i mål, forteller Frank Karlsen i Ernex til Byggeindustrien.

Veidekke kom blant annet med tilbakemeldinger om at sikkerhetssonen rundt selve sagbladet måtte bli bedre, i tillegg ønsket de seg sideanlegg og materialstoppere som var enklere å montere og en høyere arbeidshøyde. Ramirent kom også tidlig inn i prosessen, og har vært med på utviklingen av den nye sagcontaineren. Utleieselskapet og Veidekke har for øvrig en lang historie om rundt samarbeid om sikrere utstyr og maskiner.

I bruk

Den første sagcontaineren er allerede laget av Ernex, og leid ut av Ramirent til Veidekke. Denne er nå i bruk på boligprosjektet Tidemannsbyen på Ensjø i Oslo.

Den 20 fot store ISO sagcontaineren inneholder den nye Gjerdesagen 1603 med tilbehør. Arbeidshøyden har blitt fem til ti centimenter høyere enn forgjengeren, og sideanlegg og materialstoppere kan enkelt tas av og på. I tillegg har man frest ned rød merking av sikkerhetssonen, hvor man ikke skal ha hendene. Containeren er utstyrt med bedre lys og sklisikkert gulv. I tillegg har den blant annet et sponavsug med start- og stoppautomatikk.

- Håndverkerne på prosjektet er spesielt godt fornøyd med at arbeidshøyden har blitt fem centimeter høyere. Det er høyt fokus på ergometri blant håndverkerne, sier Haakon Skaar, som er Veidekkes verneleder på prosjektet.

- Det er viktig å få med at dette kommer etter innspill både fra håndverkere, og oss som jobber med sikkerhet, da vi dessverre har hatt noen alvorlige kuttskader på Gjerdesagen. Vi har også sett at det er viktig å jobbe tett med viktige samarbeidspartnere om sikrere produkter, understreker sikkerhetssjef Bygg Oslo i Veidekke, Knut Arne Johnsen.

- Vi i Ernex er veldig fornøyd med å tilfredsstille Veidekkes HMS-krav, og tror at denne komplette sag stasjonen vil bli en hit i markedet, skyter Karlsen inn.

Arbeidstilsynet har trappet opp kontrollen
Det er nemlig ingen hemmelighet at kuttskader fortsatt skjer for ofte i byggenæringen.

- Statistikken viser at håndskader er en av de mest frekvente skadene i bygg og anlegg, og konsekvensene hvis det skjer noe er stor. Det er veldig verdifullt å få gjort det som har blitt gjort med denne sagen, sier Lars Morten Rostad i Ramirent. Han forteller at interessen for sikrere sager også er stor i markedet.

Nasjonal koordinator for bygg og anlegg i Arbeidstilsynet, Anne Sørum, forteller at de trappet opp tilsynet av sager for noen år siden. Årsaken var at de så at finger- og håndskader var hyppige ikke-dødelige skader. Kontakt med sagblad og roterende utstyr er eksempler på direkte årsaker til ulykker av denne typen.

- Da bestemte vi oss for at når vi har tilsyn på byggeplasser la vi inn kontrollpunktet med bevegelige deler. Det vil si at vi kontrollerer om vern over bevegelige deler er på plass. Vi har hatt mange kontroller på det, og gitt mange pålegg samt at en del aktiviteter har blitt stanset pga. overhengende fare for liv og helse, sier hun til Byggeindustrien. Hun understreker at de nå gir også vurderer overtredelsesgebyr på rundt 50.000 kroner dersom sagen ikke har de nødvendige sikkerhetsanordningene.

Arbeidstilsynet er veldig positive til samarbeid som det Ernex, Veidekke og Ramirent har inngått. – Det som var bra nok på 90-tallet, er ikke nødvendigvis det i 2020. Ny teknologi skaper nye muligheter, og den kommer frem når noen jobber sammen, avslutter Sørum.