Øyna Kulturlandskapshotell

<p>Foto: Øyna Kulturlandskapshotell</p>Opplev ditt eget eventyrbryllup på InderøyaDistrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland sto for den offisielle åpningen av Øyna Kulturlandskapshotell. Her sammen med vertskapet, Kristin Daling Sakshaug og Frode Sakshaug. Foto: Lena Johnsen

12. juni kunne Øyna Kulturlandskapshotell på Inderøy i Trøndelag åpne dørene for sine gjester. De 18 enkeltstående rommene er bygd inn i bakken helt øverst på Inderøy.

Fakta

Sted: Inderøy

Prosjekttype: Hotell

Byggherre: Kristin Daling Sakshaug og Frode Sakshaug/
Øynaparken AS

Kontraktsum, eks. mva: Cirka 24 millioner kroner

Størrelse: 1.100 kvadratmeter

Arkitekt: Joakim Dørum, Green Advisers

Prosjektledelse: Talde

Rådgivere: RIV: Cowi l RIB Betong: Norsk Landbruksrådgivning

Entreprenører/ leverandører: Grunnarbeid: Farbu og Gausen l Betong: G&E Entreprenør l Snekker og tømrer: Hellvik Hus, Faanes og Gjølga l Rør: Jule Industrier l Elektro: NTE elektro l Ventilasjon: Hamstad l
Møbler/ innredning: Fosseng treindustri l Inv./utv. kledning: Norsk Limtre l Massivtre: Splitkom l Isolasjon og taktekking: Master Sealing l Interiør: Studio Strek l Heis: Schindler

Her satt en gang den kjente dikteren Aasmund Olavsson Vinje og skrev det berømte diktet «Her ser eg fagre fjord og bygder». Nå kan gjestene selv sitte på balkongen, og til og med på sengekanten, og se akkurat de samme «kjente fjord og bygder» som det Vinje så sommeren 1860. Norge har fått et av sine første naturlandskapshotell som nå i juni ble åpnet av distrikts- og digitalminister Linda Hofstad Helleland.

Hotellet er ikke stort, bare 18 rom og plass til 36 gjester, Øyna Kulturlandskapshotell, men det er i høyeste grad et særpreget hotell der hotellrommene nærmest svever i løse luften, og med praktfull utsikt over Inderøy.

Grenda Øyna svever høyt over tettstedet Straumen som er kommunesentret i Inderøy. For 15 år siden var det bare et vanlig kubeite her, tilhørende gården Sakshaug, som Frode Sakshaug og kona Kristine Daling Sakshaug eier og driver. Det begynte så smått med noe så spesielt som fotballgolf i 2005, og siden har det ballet på seg til det anlegget som står der i dag.

Bryllup uten brudeseng

Ekteparet hadde i flere år drevet restauranten og konferansesentret Øyna Parken, som var et spesielt populært sted å holde bryllup. Problemet var at de manglet både bryllupssuite og brudeseng. Det måtte de nygifte finne på overnattingssteder i nærheten. Etter hvert festet tanken og ideen seg om å bygge et hotell i tilknytning til Øyna Parken.

Så sent som fjor høst ble ideen til virkelighet, og 1. oktober bestemte eierne seg sammen med nye samarbeidspartnere for å bygge et nytt, og helst spektakulært hotell. 23. oktober i fjor var gravemaskiner og sprengningsteam fra entreprenørfirmaet Farbu og Gausen på plass. Få uker senere kunne betongfolkene fra G&E Entreprenør ta fatt på sin del av jobben, mens tømrerne fra Hellvikhus Faanes og Gjølga kunne gå i gang like etter nyttår. Alle firma med postadresse Inderøy. I løpet av drøye åtte måneder stod hotellet fiks ferdig. Bruk av lokal arbeidskraft har vært et mål for ekteparet Sakshaug og samarbeidspartnerne. Det har også vært et krav for å få medlemskap i det som kalles Norsk Økoturisme.

Sakshaug hadde fra før hatt et nært samarbeide med arkitekt Joakim Dørum i Green Advisers på Melhus. Sammen kom de fram til det unike konseptet som hotellet har blitt.

Trøndelags flotteste utsyn?

Før hotellet ble bygd lå restaurant og møtesal på toppen av en bratt bakke, og med det enestående utsynet utover Inderøy og Straumen. Arkitekt og eier ble derfor fort enige om at utsikten måtte bli en viktig del av det nye hotellet. Det er utformet slik at hotellet er inndelt i ti separate bokser som er gravd inn i bakken. Hver boks inneholder to hotellrom samt to egne suiter. Halvparten av hvert rom, som er på 36 kvadratmeter, er fundamentert i betongstrukturen. Mens den delen av rommene som vender utover, bokstavelig talt henger i løse luften. Det gir den enestående utsiktsmuligheten – selv fra sengeplass.

Byggearbeidene startet med at betydelige mengder fjell måtte sprenges bort før betongarbeidene kunne starte. Hotellet er konstruert slik at fra en 130 meter lang korridor i plasstøpt betong er det inngang til hvert av rommene. Det er brukt massivtre fra Splitkon i Modum i de bærende konstruksjonene som helt mangler søyler og tradisjonelle teknikker. De enkelte rommene er boltet fast til betongkassen med 16 millimeter tykke og halvmeter lange stålbolter som fester tre meter lange stålvinkler på 150 x 100 millimeter x 10 millimeter tykk til betongen. Trekonstruksjonen er igjen festet i disse stålvinklene med 8.000 treskruer størrelse 12x120 som hele trekonstruksjonen henger i. Rommene henger i betongkassen og stikker ut fem meter, og uten noen understøttelse.

Hvert rom har limtrepanel av furu fra nærliggende Norsk Limtre som holder til i Mosvik. Halvparten av rommene har lys furupanel, og den andre halvparten har mørk. Det samme gjelder baderommene som er plassbygd av snekkere og murere fra Hellvikhus.

Hotellrommene er fritt for TV-apparat. Det skal være underholdning nok å nyte utsikten. Det er også sparsomt med møblement utover spesielle sitteplasser som er innfelt i veggene. På hvert rom skal det også komme informasjon om hva man ser fra de enkelte rom. Hotellet er bygd i en halvsirkel slik at utsikten er ikke den samme fra alle rommene.

Neppe slutten

Om dette er slutten på byggeaktiviteten på Øyna, skal være usagt, men de som kjenner ekteparet Sakshaug tviler på om siste ord er sagt, selv om Kristin Daling Sakshaug benekter overfor Byggeindustrien at de allerede tenker på utvidelser.

Øyna er en del av et turistprosjekt som kalles «Den Gyldne Omveg», og som har fått tusener til å ta av fra E6 sør for Steinkjer for å få del i noen av de ulike tilbud som «omveien» byr på, der gårdsmat av kjente produsenter, flere kunstgallerier med Nils Aas Kunstverksted på Straumen som det fremste. Det er bygd til ære for den kjente bildekunstneren Nils Aas som kommer herfra, og er blant de mange attraksjonene. Her holder også det kjente Sundnes Brenneri til, og «omveien» rommer mange historiske steder.

Ekteparet Sakshaug har hatt en del eksterne samarbeidspartnere for å få realisert kulturlandskapshotellet. Først og fremst gjelder det Innovasjon Norge som har bidratt med 12 millioner kroner i lån, og tre millioner i direkte tilskudd. Tilskuddet skyldes at Innovasjon Norge ser på Øyna som et helt unikt hotell, også i verdenssammenheng. Brødrene Ståle, Håvard, Jan Egil og Roger Gausen som eier og driver det kjente Inderøy Slakteri har gått inn med en eierandel i hotellet på vel 30 prosent. Viktige bidragsytere har også vært Sparebank1 SMN og Inderøy kommune, ifølge Kristin Daling Sakshaug.


Flere prosjekter