Solvang Næringspark

defaultdefaultdefaultdefaultFire av de ansatte i Dragebygg som er involvert i prosjektet i Deknepollen. Fra venstre Kjetil Friberg (ansvarlig for butikkene i Deknepollen og på Stadlandet), Mona Drage (kundebehandler), Heming Drage (daglig leder) og Stian Tennebø (prosjektleder for utbyggingen).

Familien Solvang investerer overskudd fra bilhandel i eget nabolag i Måløy. Den siste satsingen er Solvang Næringspark til 40 millioner kroner som står ferdig nå.

Fakta

Sted: Måløy

Prosjekttype: Butikk- og kontorbygg

Byggherre: Toyota Nordfjord og Førde AS

Areal: 2.200 kvadratmeter

Prosjektkostnad: 40 millioner kroner inkl. mva.

Arkitekt: ART

Totalentreprenør: Dragebygg

Rådgivende ingeniører: RIV: Riksheim Consulting l RIB: Førde Sementvare l RIAku: Dragebygg l RIE: Sætren l RIG: ERA Geo

Underentreprenører og leverandører: Lås: Låsservice Ålesund. l VVS: Stadlandet VVS l Ventilasjon: Isovent l Elektro: Sætren l Grunnarbeid, utomhus: Geir Sandal l Stål- og betongelementer: Førde Sementvare l Ferdigbetong: Vågsøy Ferdigbetong l Vinduer og fasade: Bolseth Glass l Flislegging, maling, gulvbelegg: Dragebygg l Byggevarer og kjøkken: Byggfag Dragebygg l Utvendig kledning: MøreRoyal l Heis: Heisplan l Taktekking: Nygård Tak l Asfalt: Veidekke l Grunnundersøkelser: Lingen Grunnboring

Den utløsende årsaken til byggingen av det 2.200 kvadratmeter store næringsbygget var at oppdrettsselskapet Mowi trengte lokaler til regionkontor og operasjonssentral. I andre etasje i bygget holder Mowi kontroll med rundt ti oppdrettsanlegg gjennom direkte videooverføring fra lokalitetene. Tidligere ble anleggene overvåket lokalt, nå er funksjonen samlet i ett kontrollrom i Solvang Næringspark der det er døgnkontinuerlig bemanning.

Med Mowi-avtalen på plass ble bygget satt opp uten at leietager i de attraktive lokalene på gateplan var avklart. Løsningen her ble at entreprenør for prosjektet, Dragebygg, åpnet sin tredje Byggfag-butikk. Fra før har de Byggfag-avdelinger på Leikanger på Stadlandet der de også har hovedadministrasjon, og på Fiskå i Vanylven. Måløy er et større marked, og konkurransen innen salg av byggevarer spisser seg til med etableringen.

– Hard konkurranse er det alle steder. Det kommer kundene til gode. Vi må bare sørge for å være best på service og pris, sier Heming Drage, daglig leder og eier i familiebedriften sammen med broren Mads Drage. Bedriften er i vekst og har nå cirka 35 ansatte.

Betongkonstruksjon

I fjor høst overleverte Dragebygg et annet stort bygg, Stad Hotell på Leikanger på Stadlandet. Dette prosjektet er tidligere omtalt i Byggeindustrien. Mange av leverandørene er de samme. Blant andre Førde Sementvare som har levert betongkonstruksjonene bygget er satt opp med.

– Betongelementene er montert på plasstøpt isolert betonggulv med ring-mur. Overflatene utvendig er malt betong, i kombinasjon med MøreRoyal-kledning som er lagt stedvis på utsiden av betongelementer. Overflatene på innsiden er sparklet gips og malt betong. I kontordelen er det systemhimling i taket. Eller er det vinyl på gulv på gateplan, mens det er teppe i kontorlandskapet i andre etasje. På 300 av kvadratmeterne der Mowi holder til, er det lagt datagulv med teppe. Det vil si forhøyning av gulvet der ledninger til dataanlegg er lagt under, forklarer Heming Drage.

Byggetiden er 12 måneder.

Skal bygge boliger

Butikken får drahjelp av at Dragebygg selv er en stor byggaktør i området rundt Måløy. De har hatt et langvarig samarbeid med Toyota Nordfjord og Førde, for tiden den største bilforhandleren i Nordfjord. Til høsten går de i gang med første byggetrinn av Solvang Boligpark på nabotomten mot sjøen. Her blir det elleve leiligheter. Samlet er det prosjektert over 30 leiligheter i dette boligprosjektet som tre brødre Solvang i Toyota Nordfjord og Førde skal utvikle sammen med Dragebygg.

– Vi har hatt et godt samarbeid med Dragebygg i mange år. Det er betryggende å ha en partner du kjenner og stoler på, sier Ørjan Solvang, daglig leder i Toyota Nordfjord og Førde.

Han forteller at det var faren som i 2011 kjøpte den 19 mål store tomten på andre siden av veien for bilutsalget.

– I tillegg til leilighetene mot sjøen har vi en næringstomt til mot krysset, på andre siden av bygget som nå er kommet opp. Her er det prosjektert et næringsbygg med like stor grunnflate som dagens bygg, med mulighet for å bygge tre-fire etasjer, og med parkeringskjeller og lagerområde under. Vi er akkurat ferdig med første byggetrinn, og fremover konsentrerer vi oss om boligbyggingen. Så tidspunktet for realiseringen av byggetrinn to er usikkert, sier Solvang.

– Vi har solgt halvparten av første byggetrinn av boligprosjektet. Når vi kommer i gang med byggingen, regner jeg med resten også blir solgt slik at vi kan legge ut byggetrinn to av boligdelen ganske snart. Det er stort behov for denne typen boliger, og området ligger attraktivt til ved sjøen med utsikt mot Måløy sentrum.

Har samarbeidet i 20 år

Ifølge Heming Drage strekker samarbeidet med Toyota Nordfjord og Førde seg tilbake til 2000.

– Da bygget vi på salgshallen her i Deknepollen. Siden har vi bygget en rekke bygg sammen. Intersport-bygget satte vi opp i 2007, i 2008 bygget vi verksted, Rema 1000-bygget kom opp i 2013, i 2016 bygget vi Toyota Førde og i 2019 var Toyota Stryn klart, forklarer Drage.

Ser man seg rundt på området som strekker seg cirka 500 meter i en akse fra øst mot vest finner man nemlig at Solvang-familien har investert i en rekke eiendommer i dette området på fastlandssiden i Måløy, rett ved Måløybrua. Her er alt fra matbutikk til treningssenter, sportsbutikk og bilhandel. Det siste bygget er en ny bit i prosjektet med utvikling av en egen bydel.

– Med de ulike bedriftene som er på plass i nybygget, holder nå 10-15 bedrifter til på vårt område, sier Ørjan Solvang.

Antallet kan fort stige, for det er fortsatt noen ledige kontorlokaler i nybygget.

Trafikk forbi i to retninger

Området var i utgangspunktet regulert til industri, men er nå omregulert til bolig og merkantil aktivitet.

– Vår vurdering for satsingen her er at området ligger gunstig til i krysset mellom veien til Måløy i ene retningen og til industriområdet Trollebø, med bedrifter som Pelagia og Selstad, i den andre, sier Drage.

Selve tomten er utsprengt fjellgrunn der noe av massene er brukt til dekke på tomten, mens resten er solgt til Trollebø.

– På grunn av flommål har vi hevet tomten. Vi har fylt ut litt i sjøen, men selve byggene står på gammelt land, for det meste fjell, sier Drage.


Flere prosjekter