DBC

Betonmast Buskerud Vestfold AS har satt opp kontorbygget Drammen Stasjon Business Center (DBC) midt i Drammen sentrum.

Fakta

Sted: Drammen

Prosjekttype: Kontorbygg og noe næring

Byggherre: Bane NOR Eiendom

Prosjektledelse: Prodecon

Totalentreprise: Betonmast Buskerud-Vestfold

Kontraktsum eks. mva.: 252 millioner kroner

BTA: 12.500 kvadratmeter

Arkitekt: NSW Arkitektur

Landskapsarkitekt: Stener Sørensen

Rådgivere: RIA: Norconsult l RIB: Multiconsult l RIBr: AFRY Norge l RIE: Heiberg & Tveter l RI Vei: Stener Sørensen og Rambøll l RIE: Elektrisk Produktion l RIV: GK Inneklima

Underentreprenører og leverandører: Metallarbeider: Nor Construction l Branntetting: Albanor Isolering l Tømmerentreprenør: Noveta l Glassarbeider: Glassteam l Spunt og peling: Seabrokers Fundamentering l Systemhimling: Bærum Byggmontering l Tekkearbeider: Byggpartner l Grunnarbeider: Ommedal & Sønner l Prefab: Contiga l Maler og byggtapetserer: Artea l Lås og beslag: Certego l Heis: Otis l Solskjerming: Vental l Storkjøkken: Berg & Dahl l Ytterveggselementer: Ringsaker vegg- og takelementer l Fasadevask: Koltek l Systemvegger: Modulvegger l Plattendekker og skallvegger: Buskerud Betong l Veibygging: Marthinsen og Duvholt AS l Parkeringsanlegg: Metrisk l Elektro: Elektrisk Produktion l Byggvask: B.A. Gruppen l Snekkerarbeider: Løvgreen l Flisarbeider: Brafas l Gulvstøp: Thunberg l Gulvavretting: Gulventreprenøren l Ventilasjon og automasjon: GK Inneklima AS l Riveentreprenør: Øst-Riv l Rørlegger: GK Rør l Betongsaging/kjerneboring: Mimax Asfalt & Betong

Det er Bane NOR Eiendom AS som er byggherre i prosjektet, som er tegnet av NSW Arkitektur AS.

Kontorbygget har elleve etasjer, har passivhusstandard og energimerke A. Bygget er satt opp med prefab stål- og hulldekker, prefab ytterveggselementer, med fokus på precut i forhold til logistikkstyring og avfallshåndtering.

– Stolte

– Vi er meget stolte av å ha bygget dette. Det har vært vanskelige grunnforhold, og det er brukt nesten ti kilometer med stålpeler ned til fjell. Beliggenheten i forhold til jernbanen, og vann- og grunnvannsstanden som følger Drammenselva, har også vært utfordrende, sier prosjektleder Pål Frenvik Sveen i Betonmast Buskerud-Vestfold AS til Byggeindustrien.

DBC er blitt et signalbygg i Drammen, ved siden av et hotell som sto ferdig i vinter, også det med Bane Nor Eiendom som byggherre. Lekre trefasader preger bygget, med en glassfasade på hver side av bygget som skiller de to tårnene.

– Det har vært en stram fremdrift, og også logistikkutfordringer for å få fullført alt sammen på den knappe byggetiden vi har hatt, sier anleggsleder Mats Herman Karppinen.

Fundamenteringsarbeidet startet rett etter sommerferien i 2018, og hele prosjektet sto ferdig den 30. juni i år.

– En god del av bygget overleverte vi imidlertid før jul i 2019, og i løpet av våren i år har vi også hatt deloverleveringer, sier anleggslederen.

BIM og VDC

Statens vegvesen, Fylkesmannen i Oslo og Viken, samt Vegvesenets IKT-avdeling skal ha tilhold i bygget. I tillegg er KPMG, Admincontroll og Evolve leietakere. Kantinekjøkkenet, samt kaffebar og resepsjon i første etasje, driftes av ISS.

– Hele veien har det vært et godt og konstruktivt samarbeid med byggherre og underentreprenører. Det er brukt betydelige ressurser i BIM og VDC, og på disse prosjektene har vi vært piloter i Betonmast, sier Pål Frenvik Sveen.

Fleksible kontorarealer

Faglig leder Ole Wiig i NSW Arkitektur AS, sier til Byggeindustrien at DBC har fleksible kontorarealer i alle etasjer, med et trimrom i øverste etasje samt takterrasse.

– Når man kommer inn i bygget, blir man møtt av et spesiallaget kunstverk i foajeen. Likeledes er det spesiallagde kunstverk både i kafeen og i kantinen, sier Wiig.

Drammens historie

Glassfasaden på begge sider av bygget er påført et slags kart i silketrykk over steder i byen langs Drammenelva.

– Med glassfasaden ønsket vi å fremstille hva som kjennetegner Drammen. Vi hadde lyst til å visualisere Drammens historie som tømmerfløterby. I overflatebehandlingen av treverket i fasaden er det bevist lagt inn pigment slik at den fremstår som et malt trehus, sier Wiig, som understreker at det har vært et godt samarbeid med alle parter i prosjektet.

– Det har vært et lystbetont prosjekt å være med på. Dette bygget betyr mye for Drammen, som trenger flere arbeidsplasser. Det er veldig hyggelig at bygget er fylt opp med arbeidsplasser, sier Ole Wiig.


Flere prosjekter