Ill. White arkitekter

Vant konkurransen om ny bystrand i Bergen

White arkitekters forslag True Blue er vinner av konkurransen om å utforme den nye Bystranden og Lungegårdsparken i Bergen.

- Målet er å skape et nytt landemerke i Bergen der innbyggerne skal få oppleve vannets og naturens ulike kvaliteter gjennom hele året, heter det i en pressemelding.

Niels de Bruin er ansvarlig landskapsarkitekt på White arkitekter. Konkurransen lages i samarbeid med Fredrik Pettersson Arkitekt AS, Dipl Ing Ing Florian Koshe AS og AFRY.

Strandparken strekker seg over én kilometer og White arkitekter har delt den opp i tre ulike soner som flyter over i hverandre.

- Den første sonen, som også vil være den største møteplassen, begynner i sentrum med en bystrand, et flytende svømmeanlegg og plass for sportsaktiviteter og arrangementer. Videre endrer parkens fokus seg mot natur og rekreasjon og deretter på livet under og over vann. Både solide og flytende strukturer er etablert i form av øyer, broer og brygger for å kunne bevege seg ut, på og i vannet, skriver arkitekten.

– Vi har tatt med oss erfaringer fra arbeidet med Havnepromenaden i Oslo og har de siste årene hatt sterkt fokus på vann og arkitektur, ikke minst gjennom arbeidet med prosjektet og boka Out of the Blue. Arkitekter, landskapsarkitekter og designere fra hele verden har bidratt med sine historier rundt bærekraft og vann i kombinasjon med urbanisme og byliv, sier Jenny Mäki, arkitekt og kreativ leder ved White arkitekter i Oslo.

– Vi får nå muligheten til å bruke denne kunnskapen og sette den ut i livet i Bergen. Den blågrønne byparken kommer til å forandres over tid, og inndelingen, sammen med strukturen, gjør det er mulig å bytte ut eller videreutvikle program og aktiviteter i form av ulike ‘test beds’. Dette har vært en vellykket strategi i arbeidet med Havnepromenaden som vi vil utvikle videre i Bergen, sier Mäki.

I forbindelse med utbyggingen av en ny linje for Bybanen vil Lungegårdsparken utvides og oppgraderes.

– Det er engasjerende å jobbe for en kommune med sterke ambisjoner når det gjelder miljø, program og arkitektonisk kvalitet, sier Kjetil Torgrimsby, landskapsarkitekt ved White arkitekter i Oslo.

Oppstart bygging av den nye strandparken og badeanleggene skjer etter planen i 2022.

Ill. White arkitekter