Nye Biri omsorgssenter har hatt store fuktutfordringer. Foto: Jørn Hindklev

Avdekket omfattende fuktskader i nybygd omsorgssenter

Isolasjon i flere yttervegger er fjernet og vegger er slipt etter at det tidligere i vinter ble avdekket fuktskader på det nye omsorgssenteret på Biri i Innlandet fylke, melder Oppland Arbeiderblad.

Det er Betonmast Innlandet som er totalentreprenør for prosjektet. Nye Biri omsorgssenter har fått mye oppmerksomhet ved at det har som målsetning om at CO2-utslippet skal reduserer med 40 prosent i hele byggeperioden sammenliknet med et referanseprosjekt. Deler av bygget bygges i massivtre med ytterveggelementer i tre og med trefiberisolasjon.

Slik så veggkonstruksjonen ut fra innsiden i november i fjor i en del av bygget som er bygd i massivtre og med veggelement i tre. Isolasjonen som benyttes er plateisolasjon i trefiber. Foto: Jørn Hindklev

Veggelementer eksponert for nedbør

Onsdag melder Oppland Arbeiderblad (OA) (sak åpen for abonnenter) at pilotprosjektet har slitt med fuktskader og muggsopp. Årsaken skal, ifølge OA, være at snø og is har ligget over ytterveggselementer. Ved montering av tak stod veggelementer eksponert for nedbør, og at det har rent vann inn via tre kilerenner. Det skal ha kommet vann i delevegger av massivtre med isolasjon mellom.

Avisa melder at det ble igangsatt tiltak da problemene avdekket, men at det senere oppstod mistanke om større skadeomfang.

– Det har kommet fukt inn i isolerte treelementer. Da blir det muggdannelse. Dette er en situasjon vi ikke hadde ønsket oss, det er vi helt ærlige på, sier Einar Rørvik, innleid prosjektleder fra Sweco for byggherren Gjøvik kommune til Byggeindustrien.

Stort omfang

Til OA fastslår imidlertid Rørvik at omfanget har vært stort.

– Vi har ikke vært borti et slikt omfang av fuktskader før, og det kan ha hatt noe med værforhold å gjøre samt rekkefølge på montasje av ferdige elementer. Det har ingenting med valg av massivtre. Vanligvis er det mye snø på Biri om vinteren. I år var det mye regn, uttaler han til avisa.

Projektlederen opplyser til Byggeindustrien at fukten stammer fra smeltevann som har kommet inn i konstruksjonen. Han forteller at det nå er tatt ut mye trefiberisolasjon, og at det nå ryddes opp i fuktutfordringen. Vegger er slipt der det er oppdaget skader, og ny trefiberisolasjon kommer på plass.

Frykter ikke for helsesituasjonen for brukerne

– Dette blir et omsorgssenter. Frykter dere for helsetilstanden for brukerne av bygget?

– Nei, det gjør vi ikke. Vi fjerner alt materiale som er fuktskadet, og håper å bli ferdig med dette i juni. Gjøvik kommune skal overta et nytt bygg, og det vil bli gjennomført kontroller før overtakelse, sier han.

Rørvik opplyser at bygget, til tross for fuktproblematikken, blir ferdig som planlagt 15. oktober.

– Betonmast har nok vært litt uheldig. Begge parter har en god forståelse av situasjonen, og begge parter ønsker å rydde opp, sier han.

Daglig leder Nils Raymond Laeskogen i Betonmast Innlandet skriver følgende i en kommentar til Byggeindustrien:

– Vi er straks ferdige med undersøkelser og utbedringsarbeidet og har god dialog med byggherren rundt saken.