Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

NHO: -Det verste ligger trolig foran oss

NHO mener regjeringen presenterer mye bra i sin tredje krisepakke, men tror Norge kan stå foran flere år med stor arbeidsledighet.

– Det verste er sannsynligvis foran oss. Vi kan stå overfor flere år med massiv ledighet, sier Ole Erik Almlid, administrerende direktør i NHO.

– Vi snakker om tre tapte år før vi kommer tilbake dit vi var i slutten av 2019, legger han til.

Han stiller seg positiv til regjeringens krisepakke for å løfte landet etter nedstengningen, og har klare forventninger til at Stortinget kan samle seg om et bredt forlik.

Skatt

Almlid er glad for at regjeringen reduserer skatt på arbeidende kapital og mener at det vil bidra til å redde arbeidsplasser.

– Men det burde har vært en større reduksjon – det forventer vi at regjeringen og Frp løfter i forhandlingene i Stortinget. Skatten bør fjernes helt – i hvert fall for 2020 og 2021, sier Almlid.

Permitteringsordningen bør forlenges til 52 uker, mener Almlid, som tar til orde for at det blir en forsiktig reversering av ordningen etterhvert som landet åpner opp.

Forsiktig

– Når vi nå gjenåpner Norge er det naturlig at endringer i permitteringsregelverket blir forsiktig reversert, men da må de samtidig utvide permitteringsordningen til 52 uker. Her må vi virkelig være forsiktige: det er altfor tidlig med en fullstendig reversering – for mange er krisen fortsatt brutal, og den vil være det lenge, sier Almlid.

NHO er også fornøyd med regjeringens forslag til å forlenge kompensasjonsordningen til over sommeren, og med at den ønsker en lønnstilskuddsordning. Men Almlid advarer samtidig:

– Vi må følge med og sikre at ordningen fungerer etter hensikten. Den må bidra til at folk kommer tilbake på jobb i det private, sier han.