Kjell Inge Davik i Statens vegvesen. Foto: Knut Opeide

Drift på alle Vegvesen-prosjekt igjen

Veiprosjektene til Statens vegvesen er i liten grad forsinket av koronasmitte. To måneder etter nedstengingen av samfunnet er alle prosjektene som ble rammet av koronasmitte startet opp igjen.

Koronapandemien lagde krisestemning i Statens vegvesen de første dagene etter 12. mars. Vegvesenet vurderte å stenge ned samtlige veiprosjekt for å forebygge koronasmitte blant anleggsfolk og andre ansatte på og rundt prosjektene.

- Vi var i en svært vanskelig situasjon. Det ville få store konsekvenser for framdrift, økonomi og ansatte i og rundt anleggsbransjen, om vi stengte ned veiprosjektene. Det ville berørt 15.000-20.000 årsverk, sier utbyggingsdirektør Kjell Inge Davik i en pressemelding.

I meldingen skriver Vegvesenet at de fryktet at de måtte stenge samtlige prosjekt, men at de i samråd med helsemyndighetene og anleggsbransjen valgte å videreføre arbeidet.

- Vi innførte strenge smitteverntiltak i anleggene våre. Dette har gitt gode resultat. Sammen med entreprenørene våre har vi klart å holde hjulene i gang med noen få unntak, sier Davik.

Vegvesenet kan også vise til kreative løsninger som har sørget for at anleggsvirksomheten har fortsatt. I Tana sa kommunelegen ja til å definere anleggsområdet rundt E6 Tana bru som et eget karanteneområde da anlegget åpnet etter påske. De ansatte ble fraktet i buss direkte fra Gdansk i Polen til Tana gjennom Sverige. Der ble de delte inn i mindre arbeidsgrupper som jobbet og bodde adskilt i stedet for å sitte i karantene i 14 dager, skriver byggheren i meldingen.

16. mars var syv veiprosjekt rammet av koronasmitte.

  • Tre prosjekter måtte redusere anleggsarbeidet: E69 Skarvbergtunnelen i Porsanger, E18 Varoddbrua i Kristiansand og E16 Eggemoen–Olum i Ringerike og Jevnaker.
  • To tunnelprosjekter ble forsinket, E6 Vålerengtunnelen, Oslo og E16 Gudvanga–Flenja i Aurland.
  • To prosjekt måtte utsette anbudsarbeidet. E16 Bjørum-Skaret i Bærum og Hole og E16 Kvamskleiva i Vang i Valdres.

- Nå er alle prosjektene startet opp igjen uten at vi har fått nye utbrudd av koronasmitte, sier Davik.