Gisli Thor Gudjonsson har vært gjennom fire operasjoner i hodet, kunstig koma og rundt to år med rehabilitering etter hjerneslaget. Samtidig har han og kona Gudrun Thora Gudjonsdottir vært gjennom to runder i retten.

Hjerneslagrammede Gisli tilkjent 958.000 kroner: – Dette har vært en slitsom prosess for hele familien

Etter to runder i retten er entreprenørfirmaet Wike dømt til å betale hjerneslagrammede Gisli Thor Gudjonsson 958.000 kroner i etterlønn.

– Jeg håper vi nå kan være ferdig med denne saken, og legge den bak oss. Dette har vært en slitsom prosess for Gisli og hele familien. Vi har nå fått bekreftet i både Tingretten og Lagmannsretten at han hadde krav på etterlønn. Det er vi veldig fornøyde med, sier Gudrun Thora Gudjonsdottir.

Hun er kona til Gisli Thor Gudjonsson, og snakker på vegne av ektemannen siden han selv ikke lenger kan snakke. Han mistet språket etter at han ble rammet av et massivt hjerneslag 9. februar 2018.

Det var da problemene startet. Gudjonsson hadde nemlig fått ny jobb som daglig leder i entreprenørfirmaet Wike i Tønsberg i november 2017. Kontrakten var signert av begge parter, men Gudjonsson ble rammet av slaget før den offisielle oppstartsdatoen 1. mars 2018.

Som Byggeindustrien omtalte i november i fjor, mente dermed Wike at Gudjonsson ikke hadde tiltrådt lederjobben. De avslo derfor også å betale etterlønn.

– Jeg måtte si han opp

Det reagerte Gudjonsson og hans kone sterkt på. De har i retten påpekt at han aldri formelt ble sagt opp, og at han utførte flere arbeidsoppgaver for bedriften før han ble rammet av slaget. Wike har på sin side argumentert for at han utførte oppgavene på eget initiativ, for å forberede seg på stillingen.

– Vi har fortsatt ikke fått noen formell oppsigelse. Jeg måtte si han opp for dem, sier Gudjonsdottir.

I et intervju, sammen med ektemannen, har hun tidligere uttalt til Byggeindustrien at daværende daglig leder Christoffer Bruserud i Wike besøkte dem på sykehuset etter hjerneslaget. Mens Gudjonsson lå i kunstig koma sa Bruserud til Gudjonsdottir at ektemannen ikke ville få jobben likevel.

– Det er ikke pengene som har vært viktig for oss i denne saken. Det er prinsippet. Jeg synes fortsatt de skylder Gisli et oppsigelsesbrev og en unnskyldning, sier hun.

Må betale saksomkostninger

I mai 2018 møttes partene for første gang i retten. Vestfold tingrett dømte Wike til å betale 1.050.003 kroner, i tillegg til saksomkostninger.

Wike anket dommen, og i lagmannsretten ble Gudjonsson nylig tilkjent 958.000 kroner. NRK Vestfold og Telemark har også omtalt dommen.

Begge partene er imidlertid dømt til å betale egne saksomkostninger. Dermed blir det ikke mye penger igjen til firebarnsfamilien.

– Etter at vi har betalt skatt og regningene til advokaten vår, blir det ikke mye igjen. Det er litt kjedelig at mesteparten forsvinner, men for oss har aldri denne saken handlet om penger. For oss handler den om at man ikke skal slippe unna med slik oppførsel, sier Gudjonsdottir.

Christoffer Bruserud i Wike skriver i en e-post til Byggeindustrien at de ikke ønsker å gi noen kommentar.