- Vi har sett at nærmest et samlet kommune-Norge har lyttet til byggenæringens appell om å opprettholde byggesaksbehandling og å forsere byggeprosjekter. Når regjeringens svarer med å se bort fra både næringsliv og kommunal sektor sine klare budskap, er dette alvorlig, sier Heidi FInstad.

- Regjeringen forsterker usikkerheten i byggenæringen ved å nedprioritere kommunal sektor

Administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien mener regjeringen forsterker utfordringene for byggenæringen og dermed treindustrien ved å ikke lytte til behovet fra kommune-Norge.

– Usikkerheten i seg selv i kommunal økonomi er en alvorlig brems. Uansett hvem som har rett av KS eller regjeringen om den økonomiske situasjonen og behovet for flere midler, så forsterkes den negative effekten for byggenæringen, og dermed for treindustrien, etter fremleggelsen av forslaget til revidert nasjonalbudsjett. Vi har sett at nærmest et samlet kommune-Norge har lyttet til byggenæringens appell om å opprettholde byggesaksbehandling og å forsere byggeprosjekter. Når regjeringens svarer med å se bort fra både næringsliv og kommunal sektor sine klare budskap, er dette alvorlig. Treindustrien setter nå sin lit til at Stortinget følger opp og sørger for grep som reduserer usikkerheten, og dermed motvirker konjunkturnedgangen, utdyper Finstad.

Hun peker på at ved at regjeringen velger å se på realverdiøkningen av lavere lønns- og prisvekst på utgifter finansiert av frie inntekter (skatt og rammetilskudd), så isolerer man virkningene til det som påvirker kommunenes økonomiske handlefrihet.

– Revidert nasjonalbudsjett har derimot tatt utgangspunkt i samlede inntekter, hvilket betyr at kommunesektoren godskrives gevinster som i realiteten tilfaller andre, mener Finstad.