Meget uheldig henleggelse

På arbeidernes dag ble det kjent at politiet har henlagt den mye omtalte saken omkring Fagarbeideren AS og hvordan de har operert i byggenæringen. Dette sender ut et meget uheldig signal rundt hva man skal akseptere i norsk arbeidsliv.

Det vakte stor oppsikt og sterke reaksjoner da det i desember i fjor ble beskrevet hvordan Fagarbeideren skal ha operert i den norske byggenæringen. Det var VG som gjennom en lengre reportasje viste til hvordan arbeiderne i selskapet skal ha arbeidet og hvordan man skal ha drevet butikken. Det var organisasjonen Fair Play Bygg Oslo og omegn som sammen med Hope for Justice varslet om forholdene i selskapet. Det ble hevdet og dokumentert hvordan selskapet skal ha utnyttet sine arbeidere og at de ikke fikk lønn. Saken ble politianmeldt, men nå er det altså klart at saken er henlagt med bakgrunn i kapasitetsutfordringer.

Dette er selvsagt meget uheldig og sender ut et dårlig signal til alle som hver eneste dag jobber for en seriøs byggenæring. Aller mest er dette selvsagt en trist beslutning for de tidligere ansatte i selskapet og måten de ble behandlet på. Men dette er også meget uheldig for hele byggenæringen. Denne saken hadde fortjent å bli skikkelig gjennomgått og etterforsket – for alle parter.

Ikke overaskende kom det sterke reaksjoner mot henleggelsen, og LO sier de vi ta saken videre og anke henleggelsen. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier til VG at han er sjokkert over henleggelsen og at det hele er skammelig. Også BNL peker på at det er viktig at denne saken tas videre, og BNL-sjef Jon Sandnes sier blant annet til avisen at «Vi må ha et arbeidsliv der alle følger spillereglene, og de kriminelle aktørene må tas. Det er svært bekymringsfullt at politiet henlegger saken på grunn av kapasitet. Her var det mange alvorlige forhold som burde få en endelig avklaring.»

Her er vi selvsagt helt enige. Det er noen saker som er helt avgjørende å forfølge om vi skal få et mer seriøst arbeidsliv. Hvilket signal gir det om denne typen saken blir stående uten noen form for videre etterforskning og reaksjon? Det gjør i hvert fall ikke risikoen mindre for at andre ønsker å bruke arbeidslivet og byggenæringen til kriminell og useriøs virksomhet. Alle skjønner at politiet har for lite ressurser til å kunne håndtere alle viktige saker slik de burde, men vi ser med bekymring på at slike saker som har så stor samfunnsmessig interesse må vike.

Vi håper derfor saken blir løftet opp igjen både av politiet, men at også denne typen saken vies enda større politisk oppmerksomhet, slik at vi får på plass en effektiv stopper av de som bevisst bryter loven. I utgangspunktet er loven og reglene klare nok, men vi mangler nok ressurser og de riktige virkemidlene til å følge håndhevingen av disse reglene godt nok. Det er for mange som bevisst prøver å lure systemet som slipper unna, og dermed er det altfor mange som ser sitt snitt til å tjene noen lettjente penger i en næring som er så omfangsrik og hvor store summer skifter hender hver eneste dag. Klarer vi ikke å demme opp for de kriminelle elementene får vi et problem som lett kan bli helt uhåndterbart.