I utviklingsprosjektet implementeres en ny metodikk for å unngå at gipsavfall oppstår både hos produsent og i produksjon i det enkelte boligprosjekt. Her fra JM-prosjektet Løkkehagen i Oslo. Arkivfoto: Trond Joelson

JM og Norgips inngår samarbeidsavtale om gipsplateproduksjon - skal redusere avfall, co2-utslipp og transport

Norgips og JM har signert en samarbeidsavtale om ressursoptimalisering som de mener vil endre måten å bygge hus og leiligheter på.

I den nye måten å arbeide på skal gipsplater tilpasses helt nøyaktig etter mål med nye prosesser og digitale løsninger og de kan leveres direkte fra produsent til byggeplass.

- Ved presise leveranser unngås restmaterialer som igjen må transporteres bort fra byggeplassen til resirkulering. Håndverkernes jobb på byggeplass blir også enklere, skriver selskapene i en melding til Byggeindustrien.

I utviklingsprosjektet implementeres en ny metodikk for å unngå at gipsavfall oppstår både hos produsent (industriavfall) og i produksjon i det enkelte boligprosjekt (byggeavfall). Partene ønsker nå å dele erfaringene fra pilotprosjektet med hele bransjen. Fremdriften i prosjektet er under revisjon på grunn av koranasituasjonen.

De mener det på sikt vil være mulig å redusere gipsavfall fra norske byggeplasser med betydelige mengder. I tillegg peker de på at CO2-utslipp reduseres som følge av mindre avfallstransport.

Martin Asp. Foto: Charlotte Sverdrup

- Byggenæringen sitter i dag igjen med store mengder materialer som ikke brukes og det er behov for ressursoptimalisering i hele verdikjeden. Hver dag kjøres det et større antall containere med gipsavfall på norske veier, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM.

Nybygging, rehabilitering og rivning genererer nesten to millioner tonn avfall årlig i norske prosjekter. Dette skal tilsvare nesten en femtedel av den samlede avfallsmengden i Norge. Dersom industrien som produserer til bransjen inkluderes, skal det være snakk om nær en tredjedel av alt avfall.

- Vi starter med gipsplater, men tror at digitalisering og industriell tilpasning helt kan endre produksjonen av hus og leiligheter, sier Martin Asp, som peker på at metodikken som utvikles og implementeres skal kunne overføres til andre fraksjoner/materialer og JM har konkrete og ambisiøse mål for avfallsreduksjon fra sin produksjon.

- I løpet av et par år skal antall kg/kvm halveres fra dagens 30 kg/m3 og ytterligere reduseres deretter, sier Asp.

Hilde Herud. Foto: Norgips

Administrerende direktør Hilde Herud i Norgips sier de merker stor etterspørsel i markedet etter miljøvennlige løsninger.

- Dette prosjektet passer godt med vår ambisjon om å bli den mest bærekraftige leverandøren av byggematerialer i Norge. Vi ser også frem til å bringe den kunnskapen vi vil få fra nye produksjonsprosesser videre til resten av Knauf-konsernet vi er en del av, sier hun Herud i meldingen.

- I dette gipsprosjektet vil JM være en form for krevende kunde, og vi ser frem til å få verdifulle erfaringer som kan brukes på andre områder i produksjonen vår, legger Asp til.