Illustrasjon: Statens vegvesen.

Ingen norske på Sotrasambandet - tre utenlandske konstellasjoner skal kjempe om gigantprosjektet til 17 milliarder

Tre internasjonale entreprenørfellesskap er kvalifisert til neste fase i konkurransen om storkontrakt på Sotrasambandet.

Statens vegvesen skriver i en pressemelding at de har kvalifisert tre leverandører for neste fase i tilbudskonkurransen på rv. 555 Sotrasambandet. De inviteres med videre til avklarings- og tilbudsfasen for kontrakten på OPS prosjektet (OPS = Offentlig Privat Samarbeid).

De tre kvalifiserte leverandørgrupperingene er:

  • Sotra link bestående og eid av FCC Construcción S.A., Salini Impregilo S.p.A., SK Engineering & Construction Co. Ltd. og Macquarie Corporate Holdings Pty Limited
  • ITIAS bestående og eid av ITINERA S.p.A., IHI Corporation og ASTM S.p.A.
  • Via Sotra bestående og eid av VINCI Concessions S.A.S., VINCI Highways S.A.S., Acciona Concesiones S.L. og Implenia Switzerland Ltd.

(Navnene på OPS-selskapene de planlegger å etablere er foreløpige, og kan bli endret)

Dette betyr at den mye omtalte interessen fra kinesiske CCCC ikke har materialisert seg.

Byggeindustrien har foreløpig ikke fått Statens vegvesen i tale, men i en pressemelding uttaler direktør for kontrakt og marked i divisjon Utbygging i Statens vegvesen, Bettina Sandvin seg.

- De tre selskapene består av store aktører med erfaring fra gjennomføring av store samferdselsprosjekter med komplisert trafikkavvikling. Alle selskapene har i tillegg erfaring fra gjennomføring av alle faser innen kontraktsformen OPS, finansiering, prosjektering, bygging, drift og vedlikehold. I tillegg er det gledelig at samtlige leverandørgrupperinger har knyttet til seg støttende virksomheter fra Norge innen prosjektering, bygging, drift og vedlikehold, og som trolig allerede nå fra mai av vil bli engasjert i arbeidet, sier Sandvin i meldingen.

- Prosjektet går nå inn i en ny fase der selskapene skal starte tilbudsarbeidet og forstå rammebetingelsene for prosjektet i detalj, sier Statens vegvesen sin prosjektleder Arve Tjønn Rinde i den samme meldingen.

- Helt konkret er vår forventing at selskapene nå mobiliserer nok ressurser, og starter det omfattende arbeidet med å lese seg opp og forstå rammene og grensesnittene som er gjeldende for Sotrasambandet, legger han til.

Første tilbudsfrist er satt til 18 desember i år. Deretter følger en rekke forhandlingsmøter og nye tilbudsinnleveringer. Annonsering av OPS-selskap som skal finansiere, prosjekter, bygge, drifte og vedlikeholde Sotrasambandet i 25 år er planlagt i juli 2021. Kontrakten på Sotrasambandet har en anslått verdi på rundt 17 milliarder kroner for prosjektering og bygging, pluss drift og vedlikehold over 25 år.

Byggestart er estimert til rundt årsskiftet 2021/22.