Ole Henrik Ystehede, EBA. Arkivfoto: Malin S. Strandberg.

Viken krever koronamilliard - EBAO fornøyd med kravslista

Viken fylke presenterte onsdag en kravliste på over en milliard kroner som følge av koronapandemien, og flere av tiltakene retter seg mot byggenæringen. EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO) liker innretningen på forslaget.

Samtlige partier i fylkestinget stiller seg bak kravene som ble presentert onsdag.

Veier og skoler

Her er noen av det Viken lister opp i kravlisten som retter seg mor byggenæringen.

Midler til vedlikehold av fylkesveinettet og til nyinvesteringer (investeringstiltak), inkludert gang- og sykkelveier:

  • En stor andel av veiene i Viken er fylkesveier. Fylkesveiene er viktige næringsveier med et etterslep på vedlikeholdet. En prioritering av midler til økt vedlikehold vil gi umiddelbar effekt i økonomien, og langsiktig effekt for regionen. Viken fylkeskommune ber om økte midler til nyanlegg, vedlikehold og rehabiliteringstiltak for våre fylkesveier.

Midler til vedlikehold av skolebygg og gjennomføring av skoleinvesteringer:

  • For å holde hjulene i gang i lokalt nærings-liv- og bygge og anleggsbransjen, ber Viken fylkeskommune staten om økte midler til vedlikehold av skolebygg og til å gjennom-føre og forsere planlagte skoleinvesteringer.

Midler for å sikre lærlingplasser:

  • Viken fylkeskommune ønsker et tett samarbeid med staten for å finne kortsik-tige og langsiktige løsninger for lærlinger, lærekandidater og praksisbrevkandidater. Aktuelle virkemidler er økt lærlingtilskudd fra staten og midler til å styrke fylkes-kommunens arbeid med videregående opplæring i bedrift. Det samme er ekstra-ordinære midler for at fylkeskommunen selv i en periode kan ta inn flere lærlinger i egen virksomhet og utvide tilbudet med fagopplæring i skole, som erstatning for at lærlingplasser i det private blir borte. Det vil gi flere elever/lærlinger muligheten til å fullføre opplæringsløpet og sikre mer faglært arbeidskraft for samfunn og næringsliv.

EBA fornøyd

Direktør i EBA Oslo, Akershus og Østfold (EBAO), Ole Henrik Ystehede er godt fornøyd med innretningen på Vikens forventninger.

- Bygg- og anleggsinvesteringer topper listen over aktivitetsstimulerende tiltak Viken ber om økte midler til. Det er gledelig, og både viktig og riktig. Det skal gis honnør for at både nyanlegg, rehabilitering og vedlikehold blinkes ut, ikke kun vedlikehold som det er lett å ty til. Med nye og større prosjekter holdes også volumet oppe, noe som er viktig for å stimulere hele verdikjeden. Det ser det ut som om politikerne i Viken har forstått, sier Ystehede til Byggeindustrien

Han håper regjering og Storting lytter til rådene fra landets største fylke.

- Vi har kapasitet til å levere på store som små oppdrag, og bistår gjerne fylket med å definere hvilke prosjekter som får størst effekt, forteller Ystehede.

Han understreker at noe av det viktigste for næringen i en tid med krisepakker er å sørge for at så mange bestillinger som mulig går som normalt, og at det ikke bremses verken på pågående eller planlagte prosjekter.

- Her er større, offentlige bestillere som Viken helt sentrale, både som forbilde for kommunene og som signal til det private markedet, avslutter han.