- NCC innleder året sterkt med forbedret resultat og en sterk kassaflyt. Det er fortsatt høy aktivitet i NCC til tross for koronakrisen, sier konsernsjef Tomas Carlsson i NCC AB. Foto: NCC

Bedring for NCC

NCC-konsernet omsatte i første kvartal for 11,766 milliarder (11,434) svenske kroner. Driftsresultatet endte på - 69 millioner svenske kroner, mot - 352 millioner kroner året før. Resultatet etter skatt endte på -84 (-314) millioner svenske kroner.

Carlsson understeker overfor Byggeindustrien at NCC har et solid fundament.

– Konsernet står sterkt, vi han en god finansiell tyngde og det ser bra ut innenfor alle virksomhetsområder. Men vi blir naturligvis påvirket av samfunnet rundt oss, og hvordan koronasituasjonen vil slå ut, sier Carlsson.

I kvartalsrapporten skriver Carlsson at NCC innleder året sterkt med forbedret resultat og en sterk kassaflyt.

– Det er fortsatt høy aktivitet i NCC til tross for koronakrisen, slår konsernsjefen fast.

Første kvartal for konsernet har som alltid et sesongmessig svakt resultat på grunn av at aktiviteten innen først og fremst NCC Industry er lav i vintermånedene.

Ordreinngangen var på samme nivå som foregående år med 15,458 (15,501) milliarder svenske kroner.

Fornøyd med Norge

I Norge endte nettoomsetningen på 1,388 (1,650) milliarder svenske kroner. Ordreinngangen i Norge er på 960 (1.694) millioner kroner.

Carlsson er godt fornøyd med utviklingen i Norge.

– Den forbedringen som er gjort i Norge er fantastisk, både i det langsiktige arbeidet og med innsatsen som er gjort med tanke pandemien som nå pågår. Vi kunne selvsagt alltid hatt mer i ordreboken, men jeg ser ikke noen grunn til å være å være urolig. Det er viktigere å ha de riktige oppdragene enn å ha mer. Vi prioriterer god lønnsomhet, sier han.

– Ikke i stor grad rammet av koronasituasjonen
Han ønsker ikke å spå i hvor stor grad koronakrisen vil kunne påvirke samfunnet og NCC for de kommende månedene, men påpeker at konsernet frem til dags dato ikke i stor grad er rammet av koronasituasjonen. Carlsson sier at de selvsagt har tatt sine forhåndsregler for å holde prosjektene i gang, at de sørger for å ta vare på de ansatte og se til at alle smittevernregler og anbefalingene fra statlige myndigheter blir fulgt.

– Men så er jo byggenæringen i det hele i stor grad koblet til samfunnsøkonomien for øvrig, og hvordan omgivelsene rundt oss blir påvirket, vil også ramme byggenæringen. Så gjenstår det å se hvor mye koronasituasjonen vil ramme den totale økonomien, både med tanke på offentlige og private investeringer, legger Carlsson til.

Han understreker at NCC også har et stort ansvar med å opprettholde driften for å bidra til å holde samfunnet i gang.

– Vi skal sørge for å holde folk i arbeid. Nettopp derfor er det også innført tiltak som å bruk av hjemmekontor, ulike tiltak på byggeplassene, nye regler for bruk av kantiner og så videre for å kunne opprettholde en god drift, påpeker han.

I kvartalsrapporten skriver Carlsson at når NCC arrangerte generalforsamlingen 1. april 2020 på Norra Latin i Stockholm, kunne han konstatere at denne våren er nesten ingenting som vanlig.

– Koronakrisen har rammet verden med en kraft som enn så lenge er vanskelig å forutse. Samtidig kunne jeg se at i NCC var mye som vanlig. Jeg er meget stolt over våre medarbeidere som med kreative løsninger og sterk vilje har sett til at det har vært en høy aktivitet i våre prosjekter i samtlige land. Samtidig har vi naturligvis gjort noen tilpasninger for å motvirke smittespredning og for å følge myndighetens retningslinjer, skriver Carlsson.