Terje Bartholsen, ordfører og leder for Evenes Arbeiderparti. Foto: Anna Hagland

Støtter anleggsbransjens krav om oppdeling av Hålogalandsveien

Evenes Arbeiderparti mener det haster med å få i gang Hålogalandsvei-prosjektet.

Den norske entreprenørbransjen med EBA Nord-Norge (EBAN) i spissen, satte tidlig et kritisk søkelys på OPS-prosjektet E10/ rv. 85 Tjeldsund-Gullesfjordbotn-Langvassbukt (Hålogalandsveien), som de mener er for stort til at norske og nordiske entreprenører kan være med i konkurransen. Bransjeforeningen har derfor jobbet mye med å få politisk gehør for en oppdeling av prosjektet som er bedre tilpasset den norske entreprenørbransjen.

Etter at koronakrisen slo inn, har debatten rundt oppdelingen av ni-milliarders prosjektet fått skikkelig fart på seg. Både Senterpartiet, Arbeiderpartiet og SV, har alle vært kritiske til størrelsen på OPS-kontrakten, og i midten av april kom også Fremskrittspartiet på banen, noe som betyr at det er flertall i Stortinget for at Hålogalandsveien bør deles opp. Bare to dager etter Frp-utspillet kom Ap med nyheten om at de vil fremme et konkret forslag i Stortinget om å splitte prosjektet i mindre kontrakter.

Nå går også Evenes Arbeiderparti ut med en melding der de legger vekt på viktigheten av å dele opp gigantprosjektet i flere kontrakter som er bedre tilpasset den norske anleggsbransjen.

– Det haster med å få dette arbeidet i gang. Evenes Arbeiderparti støtter fullt ut kravet fra anleggsbransjen om at anbudet må deles opp slik at flere norske bedrifter kan delta i konkurransen. Dette er særlig viktig i ei tid da man må gjøre alt som er mulig for å motvirke arbeidsledighet.

Vi er trygge på at våre representanter på Stortinget vil følge opp denne saken for å sikre veiutbygginga og samtidig viktige norske arbeidsplasser i anleggsbransjen, står det i en melding som er underskrevet Evenes kommunes Ap-ordfører Terje Bartholsen.

Evenes Arbeiderparti mener det også er avgjørende viktig at hele Hålogalandsveien fra Snubba i Evenes til både Sortland og til Harstad, bygges ut som et sammenhengende veiprosjekt for å utløse potensialet dette gir for ny vekst og effektiv samferdsel i en stor region.

Evenes har i likhet med resten av regionen, sterke interesser i at utbygging av Hålogalandsveien skal komme i gang snarest mulig. Veien skal gå gjennom hele kommunen og har innvirkning på det meste som skal skje av utvikling her.

– Det gjelder både flyplassområdet, veiløsning gjennom Bogen, rassikring under Stortinden , fremkommelighet for vogntog i Dragvikbakken og ikke minst trafikksikkerheten både gjennom vår kommune og i regionen for øvrig. Men overordnet er Hålogalandsveien først og fremst en særdeles viktig forbindelse for å knytte Lofoten, Vesterålen, Ofoten og Sør-Troms sammen, står det i meldingen.

– Det er betydelige godsmengder som transporteres i denne tett befolkede regionen, med tilknytningen til jernbanen i Narvik som spesielt viktig, skriver Evenes Arbeiderparti.