Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Tungvektere har gått sammen om et nytt kompetansesenter for samferdselssektoren - nå er de på lederjakt

Jernbanedirektoratet og Statens vegvesens fellessatsing Konnekt ble lansert i slutten av februar.

Det nye kompetansesenteret Konnekt skal jobbe med kompetanseutvikling innenfor vei- og jernbanesektoren på nasjonalt nivå.

Hovedmålet er å skaffe riktig og tilstrekkelig kompetanse til kommende samferdselsprosjekter.

- Det er et stort potensial for samarbeid mellom de ulike aktørene i sektoren om hvilken kompetanse som bør utvikles og hvordan ressursene bør prioriteres. Ved å samle næringslivet, samferdselsmyndigheter og utdanningsinstitusjoner, sørger Konnekt for et effektivt samarbeid der aktørene sammen definerer fremtidens behov, opplyser fungerende Konnekt-leder, Marius Eiken Sommerfelt i en e-post til Byggeindustrien.

I dag jobber Konnekt mot vei og jernbane, men i fremtiden ønsker kompetansesenteret også et tettere samarbeid med luft og sjø.

- Vi har hele veien blitt konstruktivt utfordret av næringslivet og utdanningsinstitusjoner, og er trygge på at vi nå etablerer et nasjonalt kompetansesenter som samler sektoren og som vil bidra til at Norge har riktig og tilstrekkelig kompetanse for å kunne prosjektere, planlegge, bygge, drifte og vedlikeholde i henhold til NTP, kommenterer Sommerfelt.

Nå er den fungerende lederen klar for overlate ansvaret for Konnekt til en permanent leder.

Til tross for at han har ledet prosjektet frem mot lansering, avviser Sommerfelt seg selv som en aktuell person til stillingen som nylig ble lyst ut.

- Nei, jeg er ikke en kandidat. Jeg har ledet prosjektet i halvannet år og det føles veldig riktig for å gi stafettpinnen videre. Det har hele tiden vært planen at Konnekt skal ha inn en ny leder og at jeg skulle lede prosjektet i mellomtiden. Jeg tror dette er en drømmejobb for den riktige kandidaten, sier Sommerfelt.

Konnekt har som mål å bli enig med ny leder før sommeren og satser på at vedkommende kommer raskt i gang etter sommeren.

Konnekt, som har tunge aktører som Bane NOR, Byggenæringens landsforening, Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg, KS, Nye Veier og Rådgivende Ingeniørers Forening med seg på laget, har  tre hovedmål:

  • Ha best mulig oversikt over samferdselskompetanse (vei og jernbane) i Norge til enhver tid, samt bidra til å synliggjøre eksisterende og fremtidig kompetansebehov.
  • Tette kompetansegap gjennom aktiv påvirkning og samarbeid med utdanningsinstitusjoner, myndigheter og næringsliv.
  • Skape attraktivitet for samferdselssektoren og formidle karrieremuligheter for studie- og jobbsøkende.