Lytt til byggenæringen Erna!

Selv om vi fortsatt opplever strenge restriksjoner for å hindre spredningen av koronaviruset, kommer det stadig flere signaler om delvis å åpne ulike deler av samfunnet opp igjen. Nå skal regjeringen Solberg ha innspill fra næringslivet i den videre prosessen. Vi ser frem at regjeringen også tar med seg innspillene fra byggenæringen som vil komme i dette arbeidet.

Koronasituasjonen kan nå synes å stabilisere seg i Norge. Etter at landet har vært stengt ned over en lengre periode, starter snart arbeidet for fullt med å få fart på næringslivet igjen. Dette er selvsagt helt nødvendig, og Erna Solberg og hennes regjering inviterer nå partene i arbeidslivet og en rekke representanter fra næringen for å komme med innspill på hvordan dette best kan gjøres. Skal man få inn de riktige og viktige innspillene er det avgjørende at de som kjenner dette på kroppen selv får komme med ideer til hvordan man skal klare å komme seg opp i stående posisjon igjen, og rett og slett få alle hjulene til å begynne å rulle igjen. Det er virksomhetene og partene i arbeidslivet som vet hvor de store problemene ligger, hva som skal til for å komme opp igjen og hvilke tiltak som da er riktige å sette i verk.

Det er totalt lagt opp til ti slike innspillsmøter om landets vei ut av koronakrisen. Statsminister Erna Solberg skal selv delta på fire av disse:
* Industri, olje og energi
* Gründere
* Handels- og servicenæringen
* Grønne initiativ og klimapådrivere .

De øvrige møtene vil ledes av ulike statsråder, avhengig av tema. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som er satt til å koordinere denne møteserien. Selv om ikke Erna Solberg selv vil delta på møter som omhandler bygg og anlegg, noe vi selvsagt gjerne skulle ønsket, forventer vi selvsagt at statsministeren blir informert om innspillene som kommer frem her, og at Solberg og co. virkelig lytter til hva deltakerne i dette panelet har å komme med. Det skal settes opp ti representanter for å tale byggenæringens sak, og denne utvelgelsen er en jobb som vi regner med er i ferd med på å bli gjennomført nå. Her er det viktig at man får en bredt sammensatt gruppe, og at de riktige organisasjonene og virksomhetene deltar.

Byggenæringen er landets største fastlandsnæring, som sysselsetter 350.000 personer og omsetter for 1.100 milliarder kroner - og i tillegg er landets desidert største distriktsnæring. Da fortjener selvsagt byggenæringen virkelig å bli lyttet til, både i form av sin egen gjennomslagskraft, men også gjennom hvordan byggenæringens omfangsrike samlende virksomhet har en enorm påvirkning på hele landets økonomi og sysselsetting. Byggenæringen bør være regjeringens viktigste verktøy for å holde tempoet i hele næringslivet oppe, og vil være en aktør som i stor grad vil kunne påvirke ledighetstallene alene. Her er det viktig å ha flere tanker i hodet på samme tid. For det første er det viktig å holde aktivitetsnivået oppe så godt det lar seg gjøre i en vanskelig periode nå i disse dager, men minst like viktig er det å planlegge godt for alle oppgavene som kommer og som skal gjennomføres utover sommeren, høsten og til neste år.

Oppgavene står i kø, men faren er at mange prosjekter, både offentlige og private, må settes på vent både med tanke på kapasiteten hos ulike ledd i verdikjeden, men også med tanke på den usikre økonomiske situasjonen vi står inne i. Stopper planleggingen opp, kan konsekvensene blir enda større i tiden fremover enn hva vi ser i dagens situasjon. Forhåpentligvis lytter Erna Solberg til rådene fra byggenæringens aktører slik at vi unngår å bygge oss ned i månedene og årene som kommer. Det har verken byggenæringen selv eller samfunnet rundt oss råd til.