- Misbruk av støtteordningene er et ran fra felleskapet, sier Nina Melsom. Foto: Moment Studio NHO

- Misbruk av støtteordningene er et ran fra felleskapet

Økokrim frykter penger som skal gå til å hjelpe privatpersoner og bedrifter i en vanskelig situasjon vil bli misbrukt – Helt uakseptabelt, sier direktør for arbeidsliv i NHO, Nina Melsom.

I Økokrims trusselvurdering for 2020 skriver de at de frykter at profesjonelle og organiserte kriminelle aktører, men også privatpersoner, vil kunne utnytte de tillitsbaserte støtteordningene som er etablert i forbindelse med koronakrisen.

- De aller fleste vil bruke ordningene slik den er ment, for å få hjelp i en vanskelig situasjon. Men noen useriøse aktører og personer vil kunne utnytte tilliten. Misbruk av støtteordningene er et ran fra felleskapet, sier Melsom til NHOs nettsider. Hun gir full tilslutning til justisminister Monica Mæland, når hun uttaler at misbruk av støtteordningene skal slås hardt ned på.

- Det er selvsagt også helt uakseptabelt dersom arbeidsgivere permitterer ansatte slik at de får dagpenger fra NAV, men i praksis holder dem i arbeid og betaler svart, påpeker Melsom.

NHO har ved flere anledninger gitt innspill på de ulike støtteordningen som er lagt frem i forbindelse med koronasituasjonen.

- Det har vært viktig å få gjennomslag for et transparent system for etterkontroll av de som mottar støtte. Vi har alle et ansvar for at vi bruker fellesskapets midler til fellesskapets beste, sier hun videre.

17. april åpner nettsiden for kompensasjonsordningen hvor næringslivet kan søke om støtte. Direktøren for arbeidsliv har en klar beskjed til bedriftene:

- Misbruk er helt uakseptabelt. NHO er opptatt av et seriøst arbeidsliv og at alle bedrifter bruker offentlige ordninger for det det er ment for, påpeker Melsom.