Roadtech har inngått sin første kontrakt. Nå skal en robotisert stikkemaskin som skrur ned brøytestikker automatisk tas i bruk på Røros- og Stjørdalskontraktene til Svevia Norge. Foto: Roadtech

Gründere laget brøytestikker som skrus automatisk i bakken - nå har de sikret sin første storkontrakt midt i koronakrisen

Det lille gründerfirmaet fra Tingvoll kommune så med uro på fremtiden etter full koronabrems i næringslivet. Men midt i krisetiden har Roadtech landet sin første store kontrakt.

I tre år har norske Roadtech jobbet med å utvikle en robotisert brøytestikkemaskin som skrur brøytestikker automatisk i jorda.

Prosjektleder i Roadtech, Jørgen Larshus Klokseth. Foto: Roadtech

Tirsdag sendte de ut en gladmelding om at de midt i koronakrisen har landet sin første store kontrakt. Avtalen  betyr at den nye løsningen skal benyttes på to kommende driftskontrakter i Trøndelag fylke, henholdsvis Røros- og Stjørdalskontraktene til Svevia Norge.

– Dette er en stor milepæl og et viktig steg på veien videre for oss i Roadtech, sier en fornøyd prosjektleder, Jørgen Larshus Klopseth, til Byggeindustrien.

Han innrømmer at det lille gründerselskapet som har kontoradresse i Øydegard i Møre og Romsdal i likhet med andre bedrifter har vært uroet over konsekvensene av koronakrisen.

– Vi er derfor ekstra stolte over at vi har klart å lande den første store kontrakten vår nå i disse krevende tidene. Nå har vi fullt opp med arbeid utover våren og frem til de første brøytestikkene skal settes 1. september. I tillegg er vi heldige som har Innovasjon Norge og en god bank i ryggen, så dette er en spennende tid for selskapet vårt, sier Klopseth til Byggeindustrien. 

Gjennombrudd

Peder Strømsvåg

I pressemeldingen som selskapet har sendt ut beskriver gründer Peder Strømsvåg kontrakten med Svevia Norge som et gjennombrudd.

– Dette er et viktig gjennombrudd som vil vise hvordan framtidens konsept for brøytestikker kommer til å se ut både i Norge og forhåpentligvis resten av verden. Lavere kostnader, betraktelig bedre miljøavtrykk og bedre trafikksikkerhet er viktige stikkord, sier Peder Strømsvåg i kommentaren.

Avtalen med Svevia Norge innebærer levering av en stikkemaskin og 50.000 skrubrøytestikker.

Spennende prosjekt, mener Innovasjon Norge

Roadtechs konsept er utviklet med støtte fra Innovasjon Norge, som også igjennom Miljøteknologiordningen bidrar til testing i større skala de to neste sesongene.

Brøytestikkekonseptet innebærer en robotisert løsning for utsetting, en ny type resirkulerbare plaststikker, en patentert skruløsning, en digital plattform og en terminalløsning for vasking, sortering og resirkulering.

– Vi ser på RoadTech sitt nye konsept for håndtering av brøytestikker som en viktig satsing på miljø og sirkulærøkonomi i en stor og viktig bransje globalt. Konseptet er helt i tråd med våre mål for Miljøteknologiordningen, og vi kommer nå til å følge dette spennende prosjektet tett framover, sier rådgiver i Innovasjon Norge, Lars Sandnes, i en kommentar.

Ifølge Roadtech har de fått flere henvendelser fra andre fylkeskommuner som viser interesse for den robotiserte løsningen.