Hårvika mot Kongsvik der E10 Hålogalandsveien skal bygges. Foto: Ole-Andre Helgaas, Statens vegvesenKlaret for arkeologiske utgravninger. Foto: Ole-Andre Helgaas, Statens vegvesenProsjektleder Reidar Johansen i Statens vegvesen. Foto: Tomas Rolland, Statens vegvesen

30 arkeologer skal sjekke veilinjen på Hålogalandsvegen

Som del av forberedelsene før oppstart på E10 Hålogalandsvegen skal arkeologer Norges arktiske universitetsmuseum i Tromsø i sommer starte utgravninger i det som skal bli veilinjen.

Andre forberedelser Statens vegvesen skal gjøre er erverv av grunn, flytting av høyspentlinjer og avdekking av veglinje.

Før arkeologisk gransking kan starte må linja ryddes for vegetasjon. Dette skal utføres av Sæteråsen Maskin, som også skal bygge anleggsvei frem til utgravningsstedene og etablere et riggområde på Rødskjær.

Arkeologene skal ifølge prosjektleder Reidar Johansen i Statens vegvesen undersøke store landområder. Arbeidet skal pågå i sommer og de to neste somrene. I år skal utgravninger i hovedsak skje fra Tjeldsundbrua og sørover mot Hårvik samt ved Steinsland og Kåringen, heter det i en melding fra Statens vegvesen.

Statens vegvesen har tildelt kontrakten for brakker til boligrigg og feltbrakker til X-Maskinutleie. Anleggsarbeidene er ventet å starte i løpet av april, slik at området er klart når arkeologene kommer i juni.

Vegvesenet arbeider med erverv av nødvendig grunn. Områdene arkeologene trenger tilgang til prioriteres først. I løpet av 2020 og 2021 vil rundt 500 grunneiere i området bli kontaktet.

Et annet viktig forberedende tiltak er flytting av høyspentlinjer som kommer i konflikt med veglinja. Dette arbeidet vil pågå i årene frem mot byggestart.

E10 Hålogalandsvegen er planlagt som et OPS-prosjekt. Statens vegvesen har forberedt utlysning av kontrakten høsten 2020. Det forutsetter at bevilgning og igangsetting vedtas gjennom en bompengeproposisjon i Stortinget. Bevilgning til arbeidet som pågår nå er gitt over statsbudsjettet. I 2020 er det satt av 120 millioner kroner til forberedende arbeid.