Styreleder Lars Haagen Børrud (t.v.) og daglig leder Jan Eldegard Hjelle webcaster FABEKOs generalforsamling fra studio i Nydalen.

Innlegg: Digitale møteplasser støpes

Den norske betongbransjen har lang erfaring med deling av erfaringer og kompetanse. Eksempler på dette finner vi i kunnskap fra offshoreutbygging som i lang tid blitt delt med landbaserte bygge- og anleggsplasser.

Innlegg av:

Jan Eldegard Hjelle, FABEKO Norsk fabrikkbetongforening

Dette er en viktig grunn for at den norske betongteknologien har høy anseelse i det internasjonale markedet. Deling av slik kompetanse skjer nå i stadig større omfang via digitale arenaer og Corona-krisen setter fart på denne utviklingen.

FABEKO- Norsk fabrikkbetongforening legger nå om planene for de kompetansebyggende arenaene og setter fart på digitale møteplasser denne våren.

Fra seminarer til webinarer
Vi legger nå om fra tradisjonelle møter til webinarer og kurs på nettet der deltagerne får påfyll av ny kompetanse og deler erfaringer. De fysiske møtearenaene må vi la ligge til Corona-situasjonen er mer oversiktlig og kommet under kontroll».

FABEKO samarbeider med Norsk Betongforening og andre i betongbransjen for å utvikle en digital møtekalender for perioden fra april til juni. Målet er å ha både kompetansegivende kurs og faglige webinar-temaer klare fra uka etter påske.

For mange er de digitale arenaene en uvant måte å jobbe, for andre er det allerede blitt en vanlig arbeidssituasjon. Vi tror at mars og april blir en ‘gamechanger’ for de fleste. Når vi kommer ut i mai, vil mange se tilbake og spørre hvorfor vi ikke tok denne møteteknologien i bruk i større grad for lenge siden.

Egnet for ulike temaer
FABEKO utarbeider en liste over webinarer som strekker seg over mange ulike temaer. Det vil være viktig med erfaringsutveksling både for administrative forhold, men også på mer tekniske betongtemaer. I løpet av de siste ukene er det naturlig nok økt aktivitet i foreningen rundt veiledning for sikring av arbeidsplasser mot smitte av Corona-virus. Et webinar der vi inviterer til erfaringsutveksling rundt hvordan betongproduksjon og leveranser skal sikres mot smitteoverføring og hvordan arbeidsoperasjoner kan organiseres på nye måter er et eksempel på et slikt tema.

For å kunne utføre betongarbeider etter de krav som stilles i standardene, skal personell ha dokumentert kompetanse. Det er derfor viktig å opprettholde kurstilbudene og flere av disse vil nå bli gjort tilgjengelige for nettundervisning. Dette er et eksempel på planer som har blitt jobbet med en tid, men som nå forseres med bakgrunn i Corona-krisen.

Utviklingen inn i nye møteformer har flere fordeler
Det er stor sannsynlighet for at møter og kurs på denne måten blir mer effektive. Det er også et mål å gi bedrifter og ansatte tilbud om kompetansebygging i en periode med redusert aktivitet i byggebransjen. Det er positivt at myndighetene har myket opp reglene slik at deltagelse i slik kompetansebygging ikke er i strid med permisjonsreglene.

FABEKO arrangerte nylig Generalforsamling som webcast fra studio i Nydalen. Teknologi med valg og voteringer via nettet måtte utvikles på kort tid, men fungerte godt. Dette er en situasjon som mange selskaper og foreninger er i under årsmøteperioden på våren. Dette er et annet eksempel på hvordan digitaliseringsprosessen blir fremskyndet av Corona-viruset.

Vi håper at Corona-situasjonen kommer under kontroll i løpet av noen måneder og at vi igjen kan invitere til fysiske møteplasser- de er viktige. Vi har imidlertid tilegnet oss nye møtevaner og hverdagen blir nok ikke helt som tidligere, kanskje blir den på denne måten enda mer bærekraftig?