Boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Siri Gåsemyr Staalesen. Foto: Arbeiderpartiet

Ber regjeringen vurdere flere krisetiltak mot bygg og anlegg

Et samlet storting ber om rundt én milliard kroner i krisetiltak og aktivitetsfremmende tiltak for næringslivet i forbindelse med koronaviruset. Bygg og anlegg vies mye oppmerksomhet i krisepakken.

‒ Det vi vet, er at bygg og anlegg er en veldig stor aktør i distriktene som sysselsetter mange, så det å ha aktivitet i bygg og anlegg sørger for at hjulene går rundt i hele Norge. For Arbeiderpartiet har det vært viktig å legge til rette for at kommuner kan igangsette bygge- og vedlikeholdsprosjekter. Vi er derfor glade for at regjeringen nå skal starte å utrede en tiltakspakke som kan bidra til å holde aktiviteten i gang i bygg- og anleggsbransjen. Samtidig håper vi nå kommunene igangsetter planlagte vedlikeholdsprosjekt på offentlige bygg, sier boligpolitisk talsperson i Arbeiderpartiet (Ap), Siri Gåsemyr Staalesen, til Byggeindustrien etter at Stortinget mandag la frem regjeringens tredje krisepakke for et koronarammet næringsliv. Krisepakken vedtas klokken 16 tirsdag ettermiddag.

De ber blant annet om én milliard kroner til vedlikehold og utbedringer. Det forutsettes at midlene går til prosjekter som kan igangsettes raskt, og fordeles med 600 millioner kroner til vei, 200 millioner kroner til jernbane, 100 millioner kroner til havner og farleder, og 100 millioner kroner til flom-, ras- og skredsikringstiltak.

‒ Ap er nå utålmodige på regjeringens respons på Stortingets vedtak i dag. Det er viktig at regjeringen handler raskt, gitt den krisen vi står i, påpeker Staalesen.

Styrker Husbanken

Også innen bygg legges det opp til stor aktivitet, blant annet ved å utvide rammene for Husbanken med fem milliarder kroner.

‒ Å øke Husbankens låneramme og bevilge penger til vedlikehold og utbedringer innen offentlig infrastrukturer for å styrke anleggsbransjen er avgjørende grep for å holde hjulene i gang fremover nå i en utfordrende tid. Ap har lenge jobbet for at Husbanken skal brukes mer aktivt. Ved å styrke Husbankens utlånsramme med fem milliarder og samtidig bevilge én milliard til vedlikehold og utbedringer for å styrke anleggsbransjen og kunne få utført viktige utbedrings- og vedlikeholdstiltak innen offentlig infrastruktur, bidrar vi til å holde hjulene i gang i en viktig næring. Midlene skal gå til prosjekter som kan igangsettes raskt. Videre ber stortinget regjeringen sørge for at offentlige anbud innen vei, jernbane og farled utformes slik at norske aktører har en reell mulighet til å konkurrere om prosjektene, sier Staalesen.

Stortinget ber regjeringen sørge for at offentlige anbud innen vei, jernbane og farled utformes slik at norske aktører har en reell mulighet til å konkurrere om prosjektene, forutsatt at dette ikke medfører økte kostnader ved prosjektene, blant annet når det gjelder størrelse på kontraktene.

‒ En viktig sak for Ap hvor det ikke ligger penger ennå, er at det legges til rette for at kommunene kan starte med bygg- og vedlikeholdsprosjekter. Kommunerammen økes, men det er viktig for våre kommuner å få noe mer konkret enn det. Kanskje kommer det mer her når regjeringen legger frem nye tiltak nå på fredag, sier Staalesen.

Ber om forseringer

Stortinget ber regjeringen i samarbeid med KS om å utrede en tiltakspakke til kommuner og fylkeskommuner for å igangsette bygge- og vedlikeholdsprosjekter i kommunale og fylkeskommunale bygg.

De ber også regjeringen forsere en rekke aktivitetsfremmende prosjekter:

  • Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en oversikt over mulig forsert vedlikehold på vei og jernbane.
  • Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med en oversikt over samferdselsprosjekter innen vei, jernbane og farled som eventuelt kan forseres.
  • Stortinget ber regjeringen vurdere forsert utbygging av studentboliger.
  • Stortinget ber regjeringen vurdere å oppfordre kommunene til å igangsette planlagte vedlikeholdsprosjekt på offentlige bygg.
  • Stortinget ber om at regjeringen kommer tilbake til Stortinget med forslag til en krisepakke til vedlikehold og investeringsprosjekter for å bidra til aktivitet, blant annet bygg- og anleggsbransjen.