– Det er jo etter hvert godt dokumentert at verdibasert samhandling gir bedre bygg til en lavere kostnader, sier Bård Krogshus.

- La oss utnytte koronapausen til et felles digitalt kompetanseløft for hele byggenæringen

Dette sier prosjektleder Bård Krogshus i bedriftsnettverket BIM Verdi. Han inviterer alle som har lyst til å bli med på en målrettet dugnad for å løfte næringens felles, digitale kunnskap og kompetanse.

Som fundament og struktur for dugnaden ønsker Krogshus å benytte Bygg21s fasenorm beskrevet gjennom rammeverket «Neste steg.»

- «Neste Steg» er et rammeverk som gir anbefalinger for enhver byggeprosess i åtte, spesifikke og lettfattelige steg fra start til avvikling. Med det mål for øye å utvikle en stadig mer solid norm for faseinndeling av byggeprosjekter. Og på den måten utvikle et effektivt, omforent språk. Mellom det enkelte steg er det forskjellige beslutninger som må tas. Basert på korrekt informasjon og beste praksis. Beslutninger som viser veien videre i det respektive prosjektet, heter det i en pressemelding.

– Det er jo etter hvert godt dokumentert at verdibasert samhandling gir bedre bygg til en lavere kostnad. Derfor benytter jo også de aller fleste aktører i dag en standardisert inndeling av prosjektfaser og roller i sine byggeprosesser. Problemet er at disse rammeverkene ofte er avvikende fra hverandre. Noe som skaper kommunikasjonsproblemer på byggeplasser over hele landet. «Neste Steg» skal bøte på dette, sier Krogshus i meldingen.

Et felles startpunkt
Krogshus mener at dersom alle forholder seg til felles beslutninger og definerte roller, vil antall misforståelser reduseres og produktiviteten øke.

- Premissene for det løpende arbeidet vil bli tydeligere. Fagarbeidere og andre eksterne aktører vil fases inn på riktig tidspunkt i prosessen. Vareleveranser ankomme byggeplassen når materialene og komponentene er etterspurt. Noe som igjen fører til tettere samspill, høyere lønnsomhet, bedre resultater, og færre feil. Bygg21s hensikt med den første utgaven av stegnormen er å gi næringen et felles startpunkt og hjelpe oss i gang. Jeg mener derfor at vi som næring nå må komme i gang med testing og utprøving så fort som mulig. Da fortrinnsvis med å høste de lavthengende fruktene først, sier Krogshus.

Er det mulig å halvere kostnadene?
Krogshus forteller at BIM Verdi har lagt til rette for nettbasert kompetansebygging og erfaringsutveksling i disse koronatider, gjennom enkle standardiserte kommunikasjonsverktøy som lar seg ta i bruk med et tastetrykk. Nå står det derfor mest på å bli enig om hva man faktisk skal ta tak i.

– Det er mange som har lagt ned et betydelig arbeid i å få til en sømløs, digital vare- og dokumentasjonsflyt, basert på de eminente åpne standardene levert av blant annet GS1 og buildingSMART, for varebestilling, transport og byggeplasslogistikk. I og med at løsningene allerede finnes, er dette absolutt store og lett realiserbare gevinster. Flere har allerede vist hvordan den skisserte flyten kan kutte kostnadene med femti prosent, sier Krogshus.

Etterspør innspill og utfordringer
Krogshus vil imidlertid ikke stoppe der og ber om innspill til andre områder, flaskehalser og utfordringer som tigger om å bli løst i felleskap. Det eneste kravet BIM Verdi stiller er at man holder seg til strukturen i Bygg21s stegnorm.

– Vi ønsker innledningsvis å invitere alle til å spille inn behov og utfordringer. Innspillene vil vi organisere i egne temagrupper på vår Teams-plattform. Og på den måten legge til rette for video-møter, diskusjoner og oppfølging. Deretter vil vi oppfordre alle som måtte sitte på kompetanse eller læringsressurser - gjerne i form av instruksjonsvideoer, informative nettsider eller opplæringsmateriell - å dele disse i de respektive gruppene, avslutter Krogshus.