<p>Det å sørge for å overholde smittevernstiltak er utfordrende for alle - men spesielt på en byggeplass hvor mange jobber og lever sammen. Foto: NRC<b><br></b></p>Plassering av stoler med avstand brakka. Foto: NRCFoto: NRCBrakkeinndeling. Foto: NRCFoto: NRCFoto: NRCFoto: NRCVaskeinstruks. Foto: NRCLetthus. Foto: NRC

Slik ser det ut når NRC jobber med smittehåndtering på byggeplass

På NRCs prosjekt på Ski stasjon for Follobanen er det høy aktivitet og forberedelser for påskebrudd. Se hvordan de jobber med smittevern for å kunne holde hjulene i gang.

–Først av alt dreier det seg mye om å få ut god informasjon og ha en åpen dialog med både ansatte og samarbeidspartnere. Vi har samtaler med de ansatte hver morgen gjennom ukedagene her på riggen, i tillegg er prosjektledelsen tilgjengelige på telefon og mail gjennom hele helgen for eventuelle spørsmål som måtte dukke opp, sier prosjektingeniør Stine Kolobekken Stakston i NRC Group.

Hun forteller at ledelsen er splittet opp slik at omtrent halvparten er på Ski, mens resterende har hjemmekontor.

- Etter to uker bytter vi, slik at vi ikke risikerer å bli borte hele gjengen om smitte skulle oppstå på riggen. Det ble også tidlig varslet ovenfor oppdragsgiver at vi ikke ønsker at de skal komme inn på riggen hos oss. Alle fysiske møter ble avlyst, og gjennomføres nå digitalt, sier Stakston.

Følger FHI og BHI sine anbefalinger
Enkle tiltak som å henge opp plakater for god håndhygiene og tips om forebyggende vaner ble hengt opp i en tidlig fase av virusutbruddet. De er godt synlige flere steder i brakkene.

– Videre har vi også hengt opp et kart over inndelingen av brakken, der er det markert plassering av stoler og antall personer samtidig i garderoben. På denne måten blir det enklere å holde anbefalt avstand. På ene turnusen er det inntil 14 personer her, derfor har vi delt opp slik at noe spiser på møterommet oppe og noen nede. De har også mulighet til å spise på ulike tidspunkt, sier prosjektingeniøren.

Økt hyppighet av renhold en selvfølge
Intervallene på renhold har også økt fra to ganger i uken til daglig renhold, inkludert desinfisering med klor. I tillegg desinfiserer de ansatte også selv to ganger om dagen.

-Grunnen til at vi tar dette så mange ganger per dag, er at vi har oppfordret de ansatte om å spise her på brakken i stedet for i fellesareal på overnattingsstedet. Da blir både frokost, lunsj og noen ganger middag inntatt her på riggen. De som har utført desinfiseringen, kvitterer på en sjekkliste.

Vi har også en situasjon der en ansatt har noen i risikogruppen boende sammen med seg hjemme. Da har vi leid inn et letthus med garderobe, spiserom og toalett, der kun denne personen har adgang. Han holder seg på den måten delvis isolert fra alle andre, da han ute kjører maskin og slik sett er han alene der også. Dette kan bli en trist tilværelse i lengden, men tenker man på konsekvensen av eventuell smitte, så er det rart hva man tåler, og den ansatte setter veldig stor pris på tiltaket, sier hun.

Forbereder påskebrudd

På Ski stasjon skal det utføres omfattende arbeider i påsken, både med Spor og KL. Dette medfører at prosjektet skal ta imot inntil 60 personer i løpet av fem dager. Som følge av koronaviruset har situasjonen endret seg rundt planlegging av kommende påskebrudd, og for å kunne gjennomføre må ytterliggere tiltak innføres, både for å bryte opp de store gruppene med arbeidere som er ventet til Ski, og for å kunne gjennomføre produksjonen på en trygg og smittefri måte.

-Alle på anlegget deles inn i grupper på maks fem personer, og det etableres et eget riggområde der vi plasserer 10 store letthus som er beregnet for 10 personer. Her vil maks fem personer ha tilgang til hvert sitt letthus. Da det skal jobbes i to skift vil det sjelden være mer en tre-fire personer tilstede samtidig, sier Stakston.

Videre blir letthusene utstyr med vann og såpe, våtservietter, og antibac. Det er bestilt vask av letthusene to ganger daglig gjennom hele bruddet.
Det leies inn egne avfallskontainere som er tilknyttet brakkene, og opplegg for drikkevann og vaskevann skal bli etablert. Mat blir bestilt via kantine, slik at man unngår matlaging.
I forkant av bruddet blir kurs avholdt på Skype/Teams.
Prosjektet håper at ved å innføre disse tiltakene vil de kunne gjennomfører påskebruddet på en smittefri måte som ivaretar alle ansatte og innleide.

Roser ansatte

De fleste tiltakene som har blitt gjennomført på Ski er knyttet til endringer av rutiner, og det å ta hensyn til hverandre.

-I løpet av virusutbruddet har våre ansatte virkelig vist hva solidaritet betyr. Jeg er stolt over hvordan de utviser forståelse for viktigheten av å delta i dugnaden mot smittespredning. Vi gjør alt for å minimalisere konsekvensene for våre arbeidere og samarbeidspartnere på prosjektene, men redusert produktivitet vil gi merkostnader, avslutter daglig leder Hans Olav Storkås i NRC Group Norge.