Enn så lenge jobber anleggsgartnerne i Svein Boasson AS som vanlig. Bildet er fra et bygateprosjekt i Damsgårdsveien i Bergen hvor det legges storgatestein. Foto: Boasson

- De ansatte er bekymret. Nå er det viktig at vi som ledere er der for dem

Anleggsgartnermester Sigurd Boasson i Bergen jobber for å holde prosjektene i gang og ta vare på ansatte i en krevende tid.

Anleggsgartnermester Sigurd Boasson i Svein Boasson AS. Foto: Filmkollektivet

– For noen tider. Dette har snudd opp ned på det meste i løpet av de siste ukene, men vi prøver å holde så normal drift som mulig, sier daglig leder Sigurd Boasson i Svein Boasson AS i Bergen.

Anleggsgartnerfirmaet, som er Bergens største, har 75 ansatte og er involvert i en rekke større og mindre utomhusanlegg og bygater i vestlandshovedstaden.

– Så langt er ingen av våre medarbeidere syke. Vi var tidlig ute og innførte nokså mange tiltak internt, og det er jeg glad for nå. For øyeblikket har vi fem mann som snart er ute av karantene, og noen som er i turnus på friperiode. I vårt datterselskap Bergen Trepleie har vi flere utenlandske klatrere som sitter koronafast i sine respektive hjemland, sier Boasson.

Anleggsgartnermesteren forteller at foreløpig går alle anleggene som normalt, men at de forbereder seg på at det kan bli lavere bemanning og aktivitet i tiden som kommer.

– Vi har iverksatt tiltak som sikrer oss materialer og utstyr. Blant annet har vi sørget for et bufferlager av stein hvor vi har fått inn mye fra Oppdal. I denne tiden holder vi også tett dialog med våre underentreprenører og leverandører. Mange av dem er ekstra sårbare fordi det er små firmaer, sier Boasson.

Han forteller at de bruker mye norsk stein og skifer, blant annet på det store bygateprosjektet Olav Kyrres gate i Bergen, hvor hele gaten rustes opp med ny infrastruktur, bærelag og nytt dekke.

– På andre anlegg er det en god blanding. Vi har noen store prosjekter som etter planen skal starte opp i april/mai, hvor det er bestilt store leveranser fra Portugal og Asia. Det er jo høyst usikkert hvordan det vil gå nå, men vi gjør det vi kan for å holde hjulene i gang, sier han.

For anleggsgartnerbransjen kommer koronakrisen på et særdeles dårlig tidspunkt, mener Boasson.

– Vår og sommer er høysesong for anleggsgartnerne, derfor kan bedriftene i vår bransje rammes ekstra hardt. Mange ansatte er nå bekymret, og vi gjør det vi kan for å trygge dem, sier Boasson.

Jobber for å trygge arbeidsplassene

Han medgir at det er utfordrende å være bedriftsleder i denne ekstraordinære tiden.

– Denne situasjonen krever andre ting av oss som ledere. Nå er det viktigere enn noen gang at vi er der for å ta vare på personalet og at vi gjør det vi kan for å holde prosjektene i gang – slik at vi fortsatt kan ha trygg og solid arbeidsplass når alt dette er over, sier Boasson.

Han forteller at i tillegg til ledelsen er firmaets HMS-leder tilgjengelig for de ansatte hele tiden.

– Vi har forøvrig 18 utenlandske faste ansatte som er pendlere og som jobber turnus, og de er også naturlig nok bekymret for hva som vil skje fremover, sier han.

Boasson opplever at stemningen internt er god tross uvissheten om hva fremtiden vil bringe.

– Det er viktig at vi holder hodet kaldt og greier å planlegge for at det normaliserer seg om ikke altfor mange uker eller måneder. Vi går på jobb og gjør det vi kan for å holde motet oppe samtidig som vi tar dette på høyeste alvor.

Midt oppi det hele er det også lyspunkt å spore. – Den siste uken har vi fått en rekke henvendelser fra privatpersoner. Nå som mange er hjemme, har de sett ut av vinduet og fått tid til å tenke på hva de har lyst å gjøre i hagen sin. Vårt håp er at flere tenker i de baner og kontakter lokale anleggsgartnere hvis de har lyst til å realisere hageprosjekter denne våren, avslutter Boasson.

– Keep calm and carry on

Stein Wikholm er styreleder i Norske anleggsgartnere – miljø- og landskapsentreprenører (Naml), som er anleggsgartnernes interesseorganisasjon. Han har de siste ukene vært i kontakt med en rekke medlemsbedrifter.

– Bedriftene opplever dette veldig forskjellig, alt etter størrelsen på virksomheten og hvilke markeder de opererer i. For noen er det business as usual, mens for andre er det veldig tungt, sier Wikholm, som selv har drevet i bransjen i flere tiår og eier Wikholm AS i Bergen med 70 ansatte.

– Nå er det viktig at bransjen gjør det vi kan for holde maskineriet i gang. Keep calm and carry on, hold hjulene i gang og bruk penger. Hvis pengestrømmen stopper opp, stopper alt, sier Wikholm til Bygeindustrien.

Han forteller om ulike tilbakemeldinger fra medlemsbedriftene.

– De som jobber for privatmarkedet har det nok tøffere enn de som er i prosjektmarkedet, siden usikkerhet om økonomien gjør at kunder avbestiller eller utsetter oppdrag. På den annen side vil flere nå se muligheten for å gjøre en god handel, ikke minst fordi renta blir satt ned, sier Wikholm.

Endel anleggsgartnere er involvert i prosjekter fra Statens vegvesen, Nye Veier og andre offentlige byggherrer.

– Disse oppdragene vil ikke forsvinne, men det vi kan oppleve er tregere saksbehandling og at ting tar lengre tid å få igang, sier han.

Wikholm er også godt fornøyd med myndighetenes tiltakspakker for å redusere de økonomiske konsekvensene av virusutbruddet.

– Jeg synes de ordningene som er kommet på plass når det gjelder permitteringer, sykepenger og arbeidsgiveravgift treffer veldig bra. Dette viser også hvor viktig det er å ha bransjeorganisasjonene i ryggen. Her har NHO og BNL gjort en kjempejobb, og uten dem hadde vi ikke fått på plass disse pakkene så raskt, sier han.

Wikholm er optimist og sier nå gjelder det å se fremover.

– Jeg er sikker på at dette vil gå bra. Nå opplever vi en blanding av fornuft og panikk, og det er helt naturlig at folk er bekymret. Vi som bor i Norge er tross alt bedre stilt enn i mange andre land, men skal vi fortsatt ha et næringsliv etter denne krisen er det viktig at alle er med på å holde virksomhetene i gang, avslutter Wikholm.