Statsminister Erna Solberg (H) og finansministeren Jan Tore Sanner (H) vil sammen med to andre statsråder presentere tiltak for å berge økonomien gjennom koronakrisen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Krisepakke på flere milliarder skal hjelpe økonomien

Børskrakk, oljeprisfall og total svikt i etterspørselen lammer norsk økonomi. Nå kommer regjeringen med en krisepakke på flere milliarder kroner.

Fakta om regjeringens krisepakke

* Fredag la regjeringen fram nye tiltak for å bøte på de økonomiske virkningene av koronavirusepidemien.

* Dette er den såkalte første fasen.

* Det kommer tiltak i helsevesenet for å håndtere den akutte situasjonen.

* Permitteringsreglene endres, slik at arbeidsgivere kun har lønnsplikt i to dager etter permittering, mot 15 tidligere. Deretter skal arbeidstakerne få dagpenger av staten. Til sammen bevilges det 725 millioner kroner ekstra til dagpenger.

* Dermed fjernes også de tre ventedagene før arbeidstakerne får dagpenger.

* Alle flyavgifter oppheves fram til 30. juni. Flypassasjeravgiften oppheves med tilbakevirkende kraft fra 1. januar til 31. oktober.

* Endringer i skattereglene: Bedrifter som går med underskudd, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

* Endringer i skattereglene: Eiere av bedrifter som går med underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt.

* Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av viruset, gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene – til sammen 50 millioner kroner.

* Økt bevilgning av skjønnsmidler til kommuner som har hatt større merutgifter i forbindelse med virusutbruddet – til sammen 250 millioner kroner.

* Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell i forbindelse med virusutbruddet.

* I tillegg har Norges Bank kuttet renten med 0,5 prosentpoeng. Dette er uavhengig av krisepakken fra regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) legger fram tiltakene på en pressekonferanse klokken 12.30 fredag.

Med seg har hun finansminister Jan Tore Sanner (H), barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Tiltakene skal motvirke den økonomiske krisen korona-pandemien skaper og er på flere milliarder kroner, etter det NTB forstår.

Koronasmitten har ført til stup på børsene internasjonalt og i Norge og rammet reiseliv og luftfart kraftig. Torsdag ble det tatt drastiske grep for å begrense reising og møter mellom folk.

Inntektssikring

Regjeringen har bekreftet at foreldrene som er hjemme med barn på grunn av stengte skoler og barnehager, vil ha rett til omsorgspenger, også kjent som sykt barn-dager.

Regjeringen vurderer nå å endre kvoten. Hvem som skal ta merkostnaden, er imidlertid ikke avklart. LO krever full lønn for arbeidstakere som må være hjemme fordi de er satt i karantene eller fordi skoler og barnehager er stengt.

– Vi kommer til å ha tett kontakt med partene i arbeidslivet for å diskutere hvordan disse utgiftene håndteres, sier Isaksen.

Tapt inntekt uroer også mange i små- og mellomstore bedrifter og enkeltmannsforetak, ikke minst innen kultursektoren.

Kostnader og likviditet

Finansministeren sier bedriftene nå får redusert sine kostnader gjennom forbedrede permitteringsregler – at staten tar en større del av regningen. Samtidig har mange bedrifter problemer med likviditeten.

– Derfor forbereder vi nå nye tiltak som kan bedre på det, sier Sanner til Politisk kvarter på NRK.

Samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) har også varslet tiltak for luftfarten allerede fredag.

Både SAS, Widerøe og Norwegian har kansellert tusenvis av avganger som følge av virusutbruddet, ettersom reisevirksomheten nå nærmest har stoppet opp.

Rentekutt

Allerede fredag morgen kom Norges Bank med en egen tiltakspakke for å motvirke de negative effektene i økonomien. Sentralbanken kuttet styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.

– En lavere rente kan ikke forhindre at koronautbruddet får store konsekvenser for norsk økonomi. Det vil likevel kunne dempe tilbakeslaget og begrense risikoen for mer langvarige konsekvenser for produksjon og sysselsetting, skriver banken.

Norges Bank anbefalte samtidig å lempe på kravene til bankenes egenkapital fra 2,5 til 1 prosent, noe regjeringen kvitterte ut samme dag.

Tre faser

Regjeringen ser for seg tiltak i tre ulike faser.

– Regjeringen kommer med noe i dag, men er også nødt til å komme med noe videre, sier Isaksen til NRK.

Fredag kommer det akutte tiltak for å bidra til å unngå et konkursras i spesielt utsatte næringer, som reiseliv og hotell- og restaurantbransjen.

I fase to ser regjeringen for seg å gå i nærmere dialog med bestemte bransjer for å meisle ut konkrete tiltak. Målet er å gjøre tiltakene så målrettet som mulig og unngå å bruke penger på grep som ikke har effekt.

I en eventuell tredje fase, som ligger lenger fram i tid, vil regjeringen se på tiltak for å få skape økt aktivitet i økonomien igjen.

Tiltakene fremmes i statsråd fredag og skal behandles i Stortinget mandag og torsdag i neste uke.