Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) møtte byggenæringen til innspillsmøte i Direktoratet for byggkvalitet sine lokaler tirsdag.

Statsråd møtte samlet byggenæring: - Det grønne skiftet kan ikke drives av offentlige subsidier

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) møtte en samlet byggenæring til innspillsmøte om hva myndighetene kan gjøre for å redusere klimagassutslippene. Han vil videreutvikle energikravene til bygg, men advarer mot å tro at subsidier skal være en driver i det grønne skiftet.

I fjor høst gikk flere store aktører i byggeæringen sammen om en felles kronikk i Aftenposten der de ba myndighetene om å sette strengere krav til hele næringen.

– Skal utslippene ned, trenger vi krav som regulerer klimagassutslipp i byggematerialer. Vi mener at byggeforskriftene er et fint sted å starte, var hovedbudskapet fra ledere i Sweco Norge, Rockwool, Veidekke, Aspelin Ramm og Protan i et felles opprop. 

Innlegget ble inngangen til en større debatt om myndighetenes rolle i arbeidet med å få ned utslippene i byggenæringen.

Daværende kommunal- og moderniseringsminster svarte kronikkforfatterne med å sende ballen tilbake til næringen selv.

– I innlegget spør næringen etter krav. Det synes jeg kan virke litt passivt. Hvorfor vente på et krav? Hvis dere mener dere har løsningene nå, hvorfor tar dere de ikke i bruk og får et konkurransefortrinn for framtiden. Her må næringen kjenne sin besøkelsestid, sa Mæland til Byggeindustrien.

Innspillsmøte om klima

Tirsdag møtte regjeringens nye kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) aktørene som sto bak kronikken, samt en rekke bransjeorganisasjoner og selskaper fra næringen.

Der fikk Astrup innspill til hva næringen mener myndighetene bør gjøre for at de skal lykkes med utslippskutt. En egen rehab-tek, krav til fossilfrie bygg- og anleggsplasser, et mer oversiktig regelverk for ombruk av byggevarer var noen av ønskene som ble løftet fram.

Statsråden lovet å ta med seg innspillene videre, men advarte samtidig mot å tro at offentlige subsidier skal være drivkraften for at grønne valg i bygg- og anleggssektoren skal bli lønnsomt.

– Det blir nevnt av flere her i dag at det må lønne seg å være klimavennlig. Det tror jeg er veldig viktig for det grønne skiftet generelt. Men samtidig kan ikke denne lønnsomheten være basert på offentlige subsidier. Vi går inn i en tid med betydelig mindre handlingsrom i norsk økonomi, betydelig strammere budsjetter, sa Nikolai Astrup under sin oppsummering av innspillsmøtet.

Innspill for bedre rammebetingelser

Administrerende direktør Grete Aspelund i Sweco. Arkivfoto: Svanhild Blakstad

Administrerende direktør i Sweco Norge, Grete Aspelund, bet seg merke i subsidie-kommentaren og understreket at innspillene som ble presentert fra bransjen ikke var et ønske om å melke det offentlige for subsidier, men snarere et ønske om å få bedre rammebetingelser.

– Jeg hørte ikke forsamlingen gi innspill om subsidier, men det jeg hørte var en rekke konkrete forslag rundt rammebetingelser for bransjen - ikke minst knyttet til hvordan det offentlige bruker sin innkjøpsmakt. Det har enorm betydning for vår bransje, sa Grete Aspelund til statsråden.

Adm. dir. Kari Sandberg i Entreprenørforeningen - Bygg og Anlegg (EBA). Arkivfoto: Madeleine Bergheim

Vil ha skal-krav til miljøvennlige anskaffelser

Aspelunds kommentar får støtte fra leder i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg (EBA), Kari Sandberg.

– Dette er en næring som ønsker å bidra med miljøvennlige løsninger. For å drive oss fremover, mener jeg myndighetene bør stille strengere krav, sier Sandberg.

– Et enkelt grep kan for eksempel være å endre regelverket for offentlige anskaffelser. I dag har man et «bør-krav» til miljøvennlige anskaffelser. Her bør myndighetene inn med et «skal-krav». Det er et enkelt grep som driver bransjen fremover, sier Sandberg.

– Grønne arbeidsplasser må være lønnsomme

I et intervju med Byggeindustrien etter innspillsmøtet forklarte Nikolai Astrup hva han mente med subsidie-bemerkningen i sin avsluttende kommentar.

– Det grønne skfitet kan ikke drives av offentlige subsidier. Vi er nødt til å gjennomføre tiltak som ikke er avhengig av offentlige subsidider og som vil være lønnsomme over tid. De grønne arbeidsplassene må også være lønnsomme arbeidsplasser, sier Astrup.

– Sweco-sjefen var tydelig på at det ikke var budskapet med innspillene her?

– Det var nok ikke hennes budskap, men som jeg sa der inne så har jeg et ganske trent øre på å høre hva som sies mellom linjene og tolke hva som vil kreves, sier Astrup.

– Og da kan man ikke forvente noe fra staten?

– Jeg tror det er viktig å ha et realistisk forhold til hva det offentlige kan bidra med av penger, rett og slett fordi vi går inn i en betydelig strammere økonomisk situasjon. Det betyr at vi må prioritere mellom gode formål og sørge for at det grønne skiftet kan gjennomføres uten at det medfører store utifter for skattebetalerne, sier Astrup.

– Bygg- og anleggsnæringen kan spille en viktig rolle i det grønne skiftet. Det har kommet mange nye løsninger for energieffektive bygg etter at strenge energikrav ble introdusert i 2007. Når vi nå skal videreutvikle kravene, kan vi bidra til at investeringer utløser innovasjon og nye klimaløsninger, sier statsråden.

I en pressemelding som ble sendt ut etter innspillsmøtet, sier Astrup at regjeringen skal videreutvikle energikravene til bygg.

Ifølge Astrup skal regjeringen bidra til å skape markeder for nullutslippsteknologi.

– Vi arbeider nå med å videreutvikle energikravene til bygg for å følge opp klimaforliket. Det innebærer at regjeringen vil skjerpe energikravene i byggeteknisk forskrift til nesten nullenerginivå i 2020. Forslag til nye energikrav vil bli sendt ut på høring i løpet av året.